På Agritechnica viste Samson, at slamsuger og gyllevogn går i ét på den nye PGV-vogn. Interessen var stor også fra danske kunder

Agritechnica 2011

Samson tænker ud over landet grænser med en helt ny gyllevogn.

- Med tre forskellige fyldesystemer er den nye PGV-gyllevogn fra Samson meget alsidigt, fortæller Allan Pedersen, projektansvarlig hos Samson for lanceringen af den nye model.

Gyllevognen er egentligt tiltænkt til Tyskland og Frankrig, idet der er stort behov for fylding gennem andok-armen. Fyldning sker med en vakuumpumpe, som er hjertet i systemet.

- Kapaciteten for vakuumpumpen i kombination med centrifugalpumpen er hele 21.000 liter i minuttet, fortæller Allan Pedersen og påpeger, at vognen på de 20.000 liter derved kan tømmes på bare ét enkelt minut.

PGV overtager slamsugerens funktioner

- Der er naturligvis også mulighed for fyldning gennem tårnet, som langt de fleste Samson-kunder benytter sig af i Danmark. Men idet vi har en stærk vakuumpumpe på vognen, er det nu også muligt at fylde gennem en spadeventil på venstre side af vognen til seks og otte tommers slanger, fortæller Allan Pedersen.

Han tilføjer, at der på Agritechnica, hvor vognen havde premiere, har været interesse for vognen fra danske kunder, selvom den er udviklet med primær fokus på det tyske og franske marked.

- De (danskerne red.) kan se fordelen i en gyllevogn, der mere eller mindre overtager slamsugerens funktioner på maskinstationen eller landbruget, fortæller Allan Pedersen.

Opbygningen af PGV læner sig tæt op ad PG-serien, idet undervognen stammer fra PG-serien. Men tanken er forstærket væsentligt med en række buede endegavle, der er med til at gøre tanken stærkere, når der skal suges vakuum i den.

Ny specieldesignet værktøjskasse

PGV adskiller sig også fra PG-vognene med en specieldesignet værktøjskasse samt hydraulik-rum på siden af gyllevognen.

- Vi har primært manglet aflægningsplads til en fyldestuds til andok-armen, og derved har vi fået lavet et stort skab på højre side af gyllevognen, som kan bruges til dette, sliddele til nedfælderen eller andet værktøj, fremhæver Allan Pedersen.

Der er planer om en PGV 25 med 25.000 liters tank, og Allan Petersen forventer de første PGV-modeller til levering midt i 2012.

Byg din egen møgspreder op

Med lanceringen af to nye SPE/B møgspredere får Samson samlet sin ekspertise af møgspredere i to serier

- Samson bærer præg af at være en maskinfabrik, som er sammensat af flere maskinfabrikker. Det ændrer vi på nu, idet de nye SPE/B spredere på sigt vil erstatte alle eksisterende spredere, slår Allan Petersen fast.

SPE-modellerne er spredere med en enkelt aksel med rumindhold på enten 17 eller 21 kubikmeter. Spredebredden kan vælges til enten 12 meters bredde med lodrette spredevalser eller 24 meter med vandrette valser.

SPB-modellerne er spredere med en bogie-aksel med samme mulighed for 17 eller 21 kubikmeter rumholdhold. Ligeledes kan spredebredden vælges mellem 12 eller 24 meter spredebredde afhængigt af valget af valse.

- Det giver i alt otte forskellige modeller i den nye SPE/B-serie, fortæller Allan Pedersen.

De nye spredere er bygget med lige sider og kronisk bagende, hvilket ifølge Samson giver det bedste flow i materialet.

Foruden hastigheden på PTO-en, kan der vælges to gear til valsehastigheden.