- Vi har en EU-dom hængende over hovedet. Det er grunden til, at den nye regering har så travlt med at beslutte vandplanerne. Hvis arbejdet ikke var blevet forhalet af en borgerlig regering, havde vi ikke haft så travlt, sagde Ida Auken, da hun i mandags mødte 700 landmænd i Storebæltshallen i Korsør.

Ida Auken slog fast, at det er grøn omstilling, som er vejen frem for Danmark, og hun lovede, at hun gerne vil tale med landbruget om, hvordan EU's krav kan nås bedst og billigst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har spildt alt for meget tid. Nu skal vi i gang, sagde Ida Auken i et kort indlæg fra talerstolen og gav sig god tid til at svare på spørgsmål.

De fleste spørgsmål var specifikke problemer, som især handlede om vandløb.

Afviste kritik

Landmændenes spørgelyst var stor, og Ida Auken lyttede, men hun tog ikke meget af kritikken til sig.

- I tror, der forsvinder 12.000 arbejdspladser med vandplanerne, men det passer ikke, slog hun fast og efterlyste i stedet anerkendelse for, at embedsmænd og politikere faktisk har lyttet til de godt 4.000 høringssvar, der kom ind i første høringsrunde.

- Vi lyttede til jer, og vi tog 2.000 kilometer ud af planerne. Hvis I virkelig vil dialog med os, kunne I jo passende starte dialogen med at sige tak for det, sagde ministeren og udløste dermed buh-råb fra salen. De 2.000 kilometer vandløb er jo bare udskudt til senere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svarede ikke på spørgsmål

Fra salen blev der blandt andet efterlyst en international kommission, der kan se på fagligheden bag vandplanerne.

- Vi prøver faktisk at se på fagligheden, konkluderede ministeren og svarede slet ikke på forslaget om at nedsætte en international kommission.

Efter en del kritik af hendes embedsmænd, slog hun fast, at miljøministeriet ikke er fyldt med onde embedsmænd.

- De vil gerne i dialog med jer - også om faglighed. Det er kedeligt at opleve, når enkelte af jer taler ned til mine embedsmænd. Det gør man bare ikke, fastslog hun og lovede, at fagligheden også bliver sat i højsæde fremover.