Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef, Videncenter for Landbrug, Økonomi & Virksomhedsledelse fremlagde på økonomikongressen en række prognoser for afregningspriser i de kommende år.

Hans prognose viser en svagt faldende mælkepris fra 2,64 kroner pr. kg EKM i 2011 til 2,55 og 2,5 i henholdsvis 2012 og 2013.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svinene ser ud til at udvikle sig mere positivt fra 10,70 i 2011 til 11,04 og 11,55 i henholdsvis 2012 og 2013.

Foderhveden ser derimod ud til at falde forholdsvis markant i forhold til 2011, da gennemsnitsprisen lå på 144 kroner pr. hkg. I 2012 ser prisen ud til at blive 126 kroner pr. hkg og nogenlunde det samme – 127 kroner pr. hkg. I 2013.

Men Klaus Kaiser understregede gentagne gange, at prognoserne er forbundet med stor usikkerhed og kan gå både op og ned.

Forskellige faktorer påvirker prognoserne i forskellig retning.

Eksempelvis kan fødevarepriser gå op og ned, og det vil påvirke priserne på landbrugets produkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den globale økonomisk krise kan både udvikle sig i den ene og den anden retning, og det kan sende landbrugets renter både op og ned.

Adgang til kapital bliver sværere

Klaus Kaiser forventer, at adgangen til kapital bliver vanskeligere for landbruget, men han ser også en om end svag mulighed for, at der kan ske lempelser.

Der er også en EU-reform på vej. Og set ud fra dansk landbrugs synspunkt, er der mest udsigt til, at det vil sende landbrugets økonomiske muligheder i nedadgående retning.

Og når han prøver at tage højde for, at der er kommet en ny regering, så vurderer han, at det kan trække landbrugets vilkår i både opadgående og nedadgående retning.

Med andre ord. Han har sat tal på nogle fremtidsvurderinger, men siger samtidig, at det er meget usikkert, om tallene holder.