- Vi har spildt alt for meget tid. Nu skal vi i gang, siger miljøminister Ida Auken.

Den tidligere regering har ifølge Ida Auken spildt alt for meget værdifuld tid med interne slagsmål og angst for særinteresser. Danmark er derfor slået to år tilbage i forhold til EU's miljøkrav. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg vil ikke forlænge processen og dermed udsætte forbedringen af vandmiljøet yderligere. Derfor skal vi have vandplaner ud at virke nu – og så må vi indhente det forsømte i næste planperiode, fastslår hun.

Fastholder krav om kvælstofreduktion

Som hos den tidligere regering ligger indsatsen i vandplanerne på udledning af kvælstof og fosfor samt vedligeholdelse af vandløb.

Det nye er, at man også sætter fokus på spildevandshåndshåndtering i det åbne land. Der er tale om gamle regler, som fremover skal håndhæves bedre i kommunerne. 40.000 husstande skal have forbedret deres spildevandsrensning, så åer og vandløb ikke længere bliver forurenet. 

Kvælstofudledningen fra landbruget skal som i det gamle forslag reduceres med 9.000 tons frem mod 2015. Når Natur- og Landbrugskommissionen har afsluttet sit arbejde, vil regeringen fremlægge en køreplan for en reduktion af kvælstofudledningen med yderligere minimum 10.000 tons

Med hensyn til vandløbene har regeringen valgt, at koncentrere indsatsen på de 5.300 km vandløb, hvor Naturstyrelsen vurderer, at det vil give mest effekt på kortest tid. På naturstyrelsen.dk man få mere information om, hvilke vandløb og søer, der var med i den første offentlige høring, men nu er udgået samt hvilke vandløb og søer, der nu indgår, men ikke var med i første offentlige høring. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kun det første skridt

Ida Auken anerkender landbrugets bekymring for vandplanerne, men nu er det slut.

- Landbruget har haft 11 år til at føre konstruktiv dialog med den tidligere regering om vandplanerne. Det burde være nok. Jeg forsikrer, at den nye regering både gerne lytter og samarbejder - og det bliver der rig lejlighed til. Det her er nemlig kun det første skrift, fastslår hun og henviser til, at der forude ligger en stor opgave i at leve på til EU's regler på vandområdet. Og de regler agter regeringen at leve fuldt op til.

- Først nedsæter vi en natur- og landbrugskommission. Derefter fastsætter vi målene for den næste planperiode. Vi kan allerede nu slå fast, at der som minimum bliver tale om at reducere med yderligere 10.000 tons kvælstof, og at der som minimum skal reguleres vandløb på yderligere 2.000 km, understreger Ida Auken.

Samtidig nedsættes en vandløbsforum, som får til opgave at diskutere sig frem til, hvordan vi styrker de danske vandløbs naturværdier samt opdatere vandløbsloven, så den tager højde for klimaændringer.