Der er fortsat sprøjtegiftrester i over halvdelen af den danske frugt, der ikke er økologisk, viser ny pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen.

Der blev i 2010 fundet sprøjtegiftrester i lidt over halvdelen af danske frugtprøver, mens det er helt op til 75 procent i de udenlandske prøver. 41 procent af udenlandske konventionelle grønsager og 12 procent af konventionelle danske grønsager indeholder også pesticidrester. 

I dansk økologisk frugt og grønt er der ikke fundet rester af sprøjtegift, viser den nye pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen.

Netop ønsket om at undgå sprøjtegift er en af forbrugernes væsentligste årsager til at vælge økologisk frugt og grønt, viser undersøgelser fra FDB.

- De økologiske producenter er beviset på, at det kan lade sig gøre at producere frugt og grønt uden sprøjtegift, og målet for al produktion af frugt og grønt i Danmark burde være at være helt fri for pesticider. Det er vigtigt at tage hensyn til miljøet og sikre, at vi også i fremtiden har rent grundvand, siger Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening. 

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Minister tilfreds

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) glæder sig over, at mængden af sprøjtegift-rester i dansk frugt og grønt er betydeligt mindre end i udenlandsk.

- Forskellen mellem danske og udenlandske varer viser, at det er muligt at producere frugt og grønt på en måde, som resulterer i færre sprøjtegiftrester. Det er resultatet af benhårdt arbejde i blandt andet danske gartnerier, og producenternes fremtid ligger i at blive bedre til netop dette arbejde. Færre sprøjtegiftrester giver en stærk konkurrencefordel over for forbrugerne, siger Mette Gjerskov.

Ministeren vil på baggrund af rapporten tage kontakt til de danske frugt- og grøntproducenter for at indlede en dialog om, hvordan de kan gøre det endnu bedre, og hvordan producenterne i højere grad kan drage nytte af deres arbejde over for forbrugerne.