Horsch har udstyret Leeb-sprøjterne med en bom, der følger terrænet via sensorer og led, som kan knække opad.

Maskinbladet Agritechnica

På Horsch-standen på Agritechnica kan man se Leeb-sprøjterne udstyret med såkaldte BoomControl-Plus sprøjtebomme.

BoomControl-Plus bommen fås i arbejdsbredder op til 36 meter og kan udover at klappe sammen som en almindelig bom også "knække opad". På sprøjter med 24 meters arbejdsbredde knækker bommen to steder lige bag sprøjten, mens sprøjtebomme med 36 meters arbejdsbredde både knækker lige bag sprøjten og midt sprøjtebommen i hver side - altså i alt fire steder.

Derved kan sprøjtebommen bedre følge terrænet, selvom der køres i meget kuperet terræn.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sensorer styrer bomhøjden

- Fordelen ved at køre med en bom, der også kan knække opad, er, at det bliver lettere at køre med bommen tæt over afgrøden på kuperede arealer. Det giver mindre afdrift og en bedre afsætning af sprøjtevæsken på afgrøden, siger Arne Gejl fra Stroco-Agro, som sælger sprøjten i Danmark.

For at udnytte fordelen ved at kunne køre med bommen tæt over afgrøden er dyserne placeret med 25 centimeters afstand. Derved er det muligt at køre med dobbeltoverlap på sprøjtedoucherne, til trods for at bommen arbejder tæt over afgrøden.

Bomhøjden styres ved hjælp af sensorer på sprøjtebommen. Normalt udstyres sprøjtebommen med en sensor for hvert bøjeligt led på sprøjtebommen. Men ved kørsel i kartofler anbefaler Arne Gejl, at man monterer to sensorer på hvert led på sprøjtebommen, da det har stor betydning, om sensoren måler lige over en kartoffelplante eller mellem kartoffelrækkerne.

BoomControl-Plus sprøjtebommen kan monteres på alle tre modeller af Leeb-sprøjterne: Den selvkørende Leeb PT 270 med en 8.000 liters tank og de to trailersprøjter Leeb GS 6.000 og 8.000 med tankkapaciteter på henholdsvis 6.000 og 8.000 liter.