Carrier X er landet. Og nej, der er ikke tale om efterfølgeren til den amerikanske film X-files. I stedet handler det om noget langt mere håndgribeligt. Svenske Väderstad har lanceret tre nye modeller i den efterhånden velkendte Carrier-serie, som er Väderstads tallerkenredskab til at udføre en mere øverlig bearbejdning af jorden. Et redskab, der har været på markedet i over 10 år.

Carrier X-serien består af CRX 425, CRX 525 og CR 625, hvor tallet angiver arbejdsbredden i centimeter. Alle tre redskaber er liftophængte og består af to sektioner, der klappes sammen, når redskabet skal på landevejen. Dermed holder Carrier X sig på blot 2,4 meter i bredden ved transport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dybden indstiller man mekanisk ved hjælp af en række clips på selve hydraulikcylinderen, og en indikator viser også, hvor dybt harven arbejder i jorden.

Holder sig lige bag ved traktoren

X’et i modelbetegnelsen står for den måde, tallerknerne er monteret på harven. I nogle tilfælde trækker tallerkenharver sig ud til den ene side på grund af tallerknernes vinkel. Men det er slut på Carrier X, der ifølge Väderstad skulle køre helt lige efter traktoren – netop på grund af den lidt specielle kombination af tallerknernes individuelle vinkel.

- Der er to rækker discs på redskabet. Hvis vi blot vendte den forreste række til den ene side og den bagerste række til den anden side, ville redskabet trække sig selv væk fra centrum, fordi de bagerste skiver kører i en mere løs jord, der er bearbejdet af de forreste tallerkner. Derfor vender en del af de forreste tallerkner den ene vej, mens andre vender den anden vej. Det samme gør sig gældende på den bagerste rækker discs, forklarer Fredrik Lundén, salgschef hos Väderstad AB.

Problemet med et redskab, der trækker væk fra centrum, er normalt ikke så stor. Men hvis harven bruges i forbindelse med autostyring og faste kørespor, vil det give unødig overlap i den ene side, mens der er helligdage i den anden side, hvor jorden ikke er bearbejdet.

Dér, hvor de to ”retninger” mødes i den forreste række, har Väderstad udviklet et lidt specielt disc-par, og det er blandet andet dette disc-par, der danner et x og på den måde er med til at angive navnet for den nye serie af Carrier-harver. Men man ser også x’et, hvis man ser et billede af redskabet ovenfra på grund af vinklen mellem de forskellige tallerkner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Väderstad skulle den nye x-form også give en mere jordsøgende maskine, der bedre kan bearbejde jorden og rive græs og andet materiale i stykker.

Stubredskabet fås med to forskellige pakkevalser i bag. Valsen er i øvrigt en smule bredere end den oplyste arbejdsbredde. Det er gjort for at være sikker på, at al jorden efter harven bliver pakket til af valsen.

Alt efter hvilken valse, harven udstyres med, går egenvægten fra 2.250 til 3.850 kg.

Majssåmaskine på standen

Väderstad viser under Agritechnica flere nyheder frem. Det gælder blandt andet et ny variant af såmaskinen Spirit, der kan placere gødning under såningen.

Ligeledes vises en ny majssåmaskine ved navn Tempo. Tempo kommer i første omgang i en bugseret udgave på seks og otte rækker med 70 eller 75 centimeters rækkeafstand. Såenhederne er elektronisk styret, så det er muligt at ændre antallet af frø pr. hektar fra kabinen under arbejde. Ifølge Väderstad er den optimale hastighed med maskinen 12-14 kilometer i timen - dog afhængig af jordforholdene.