Tyske Grimme viser både gamle og nye maskiner, når virksomheden fejrer 150 års jubilæum på Agritechnica

2011 er jubilæumsår for Grimme, der er specialist i produktion af roe- og kartoffeloptagere. Virksomheden kunne i maj måned fejre 150 års jubilæum, og det markerer virksomheden under Agritechnica. Som noget lidt atypisk viser Grimme derfor en række gamle maskiner frem på udstillingen – maskiner lige fra da det hele begyndte frem til i dag.

Men selvfølgelig er der nyt maskineri på Grimmes stand. Én af nyhederne er Grimme GL 840 Compacta. Den har kørt et enkelt år i få eksemplarer, men vises nu på Agritechnica.

- Læggeren er en otte-rækket udgave, og det specielle ved den er, at den kan klappe de to yderste rækker sammen til transport. Det sker hurtigt via hydraulikken, og i løbet af 10 sekunder er man klar til at køre på landevejen, fortæller Per Rasmussen fra Grimme Skandinavien.

Tidligere og ved en række andre modeller af læggere fra Grimme skal maskinen vendes på langs for at komme ned på en bredde, så den er lovlig at køre med på vejen. En operation, der uomtvisteligt tager længere tid, end at hive i hydraulik-håndtag i traktoren og folde den otte rækker brede Compacta sammen til fire.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Maskinen minder i princippet meget om vores GL38T. Læggersystemet er det samme, men den skal man altså have vendt på langs under transport. Den nye Compacta tager syv ton i tanken, mens GL38T tager otte ton, tilføjer Per Rasmussen.

Ny selvkørende optager med fire rækker

Grimme viser også en ny selvkørende kartoffeloptager ved navn Varitron 470. Maskinen er en fire-rækket optager med en tank på syv ton. Motoren er en Mercedes-Benz, der leverer 490 hestekræfter.

Ligeledes viser koncernen også en ny fire-rækket lægger, der som noget specielt kan overtage styringen af traktoren. Den idé har givet en sølvmedalje forud for udstillingen.

Medaljen er givet til både John Deere og Grimme, da systemet er udviklet af de to virksomheder i et samarbejde. Kort fortalt styres traktoren af maskinen, som på den måde kan øge eller reducere farten på traktoren ud fra en række parametre på maskinen.

- Grimme viser også den nye SV260 frem. Det er en to-rækket kartoffeloptager, og den skiller sig ud, fordi den arbejder uden topkæde og i stedet for pigbånd bruger rensevalser, fortæller Per Rasmussen og fortsætter:

- Det er et system, der kommer fra vores store fire-rækkede optagere og som vi forventer os meget af hos de avlere, der dyrker spise- og læggekartofler.