Der bliver maskiner i alle afskygninger, men særligt fire maskiner vil skille sig ud, når Bygnings- og Maskinkontoret nu på torsdag den13. oktober afholder en stor majsdemonstration i Sønderjylland.

Titlen er Maize Day 2011, og det er på denne dag, at fire selvkørende finsnittere mødes til en dyst på ikke blot hestekræfter, men i særdeleshed også på snitkvalitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under Maize Day 2011 vil de fire finsnittere to gange i løbet af dagen køre mod hinanden. Hver snitter sendes af sted én ad gangen og skal køre i tre minutter. Når de tre minutter er gået, sættes der et skilt, hvor snitteren er nået til, og på den måde kan de besøgende se, hvor langt snitterne når i forhold til hinanden. Og der kan blive stor forskel - eftersom både effekten på snitterne og størrelsen på majsbordene svinger blandt de fire deltagere.

 Snitkvaliteten bedømmes af en lille "jury", som består af medarbejdere fra Maskinkontoret og Syd Dansk Kvæg. De bedømmer snitternes evne til at snitte majsen ud fra fem forskellige punkter, hvor der gives karakter til hvert punkt.

Snitkvalitet bliver spændende

John Deere, Claas, Krone og New Holland møder op med hver sin finsnitter. Torben Bjerre fra Vejrup Maskincenter stiller på vegne af John Deere op med en model John Deere 7450 i-ready med et otte-rækket skærebord fra Kemper. Han er spændt på at se, hvordan de fire snittere klarer sig.

- De tre minutter, vi skal køre, for at se, hvor langt vi når, er jo mest en lille gimmick til ære for publikum. Men jeg er spændt på at se, hvordan snitkvaliteten er blandt de fire deltagere. Det betyder jo meget, fortæller Torben Bjerre, der ser frem til et velorganiseret arrangement på torsdag.

I en anden grøn lejr, Claas, stiller LMB Danmark op med en Claas Jaguar 960 og et otte-rækket Claas Orbis majsbord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er lidt spændt på at se, hvordan det går. Tre minutter er meget kort tid, så der skal ikke gå så meget galt, før det påvirker testen, siger Henrik Winther fra LMB Danmark.

- Den samlede mængde materiale skal vejes efter de tre minutter, og har der været et lille stop undervejs i forløbet, giver det hurtigt et lidt skævt billede af snitterens formåen - uanset hvilken farve snitteren har. Derfor mener jeg ikke, man skal tage det for mere end det er - nemlig et godt indslag og en fin demonstration af maskinerne, hvor de besøgende har mulighed for at se snitterne i aktion, siger Henrik Winther.

New Holland stiller til start med en New Holland FR9060 med et 10-rækket majsbord, og Tonny Grønne fra New Holland Danmark ser frem til stævnemødet mellem de fire snittere.

- Det er altid spændende, når fire forskellige maskiner skal udføre et stykke arbejde. Vi har været med til en lignende, men dog længerevarende test i Tyskland, hvor vi blev nummer to. Det må vi se, om vi kan forsvare, siger Tonny Grønne.

- Vi skal snitte majsen med en snitlængde på 5,5 millimeter, så vi skal jo gøre alt hvad vi kan, for at ramme den rigtige længde. Det bliver spændende at se, hvor tæt de forskellige mærker kommer på den længde. Vi glæder os i hvert fald, lyder det fra Tonny Grønne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sidste deltager, men bestemt ikke den mindste, er Krone. Brøns Maskinimport, der har importen af Krone, deltager på Maize Day 2011 med en Krone Big X 1100 og et 12-rækket majsbord. Det er verdens største selvkørende finsnitter med næsten 1.100 hestekræfter.

- Tre minutter er jo ret kort tid. Men vi kan jo fylde 12 tons i en vogn på to minutter - så vi skal nok gøre vores del af arbejdet. Men det gælder jo langt fra om at være hurtigst. Krone vil gerne være kendt på en god snitkvalitet, så derfor er vi jo meget opmærksomme på det, når vi skal køre på torsdag, selvom de majs, vi skal snitte, er til biomajs, fortæller Arne Nordestgaard fra Brøns Maskinimport.

Du kan se mere information om Maize Day 2011 på http://www.bygningskontoret.dk/maizeday.htm