To unge brødre er i gang med at bygge en på flere måder usædvanlig kvægstald i Hanning ved Skjern. LandTV har besøgt bedriften, hvor den nye løsdriftsstald til 400 malkekøer er den første, der etableres med et indbygget luftrensningssystem, som forventes at fjerne op til 90 procent af ammoniakudledningen.

Det er til gavn for både det omkringliggende miljø, dyr og medarbejdere. Den lugtfri løsning var også med til at sikre, at et fire år langt forløb omkring miljøgodkendelsen til sidst blev forhandlet på plads med de grønne organisationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vækstfonden garanterer

Stalden og et tilhørende malkecenter koster 20 millioner kroner. Det er mange penge i en krisetid, selv om brødrene Spangsberg allerede har bevist, at de kan drive en rentabel mælkeproduktion.

Byggeriet er derfor også finansieret med en statsgaranteret vækstkaution, hvor den statslige institution Vækstfonden letter pengeinstitutterne for en betydelig del af risikoen.

- I forhold til den samlede gæld i landbruget er vi stadig en lille spiller, men modsat så tror jeg, at vi er med i relativt meget af det landbrugsbyggeri, der foregår i dag. Vi understøtter i forhold til både landmand og pengeinstitut, siger landbrugschef Palle Christiansen fra Vækstfonden.

Flere end 100 landbrug har siden 2010 fået statslig garanti for lån, og med brødrene Spangsbergs projekt rundede den samlede vækstkaution til landbruget en halv milliard kroner.

Du kan se udsendelsen her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bovilogisk har i septemberudgaven en reportage om brødrene Spangsbergs staldbyggeri.

Du kan læse artiklen her.