Seks økologiske kvæg og svineproducenter viste sig ikke at have styr på nogle centrale dyrevelfærdsregler, da Plantedirektoratet og Veterinærrejseholdet kom på kontrolbesøg i marts.

Der var tilfælde af syge og tilskadekomne dyr, som ikke var behandlet og opstaldet korrekt. I andre tilfælde var der utilstrækkelig adgang til vand, for lidt strøelse samt medicin, som ikke var bortskaffet i tide.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarers Økologisektion ser de to formænd Evald Vestergaard og Uffe Bie meget alvorligt på overtrædelserne. 

- Dyrevelfærd er en topprioriteret mærkesag for økologien, og vi tager kraftig afstand fra det, der er foregået på de her bedrifter. Når nogle få landmænd ikke overholder reglerne, går det ud over dyrene, men også ud over alle de økologer, som hver eneste dag gør deres yderste for en høj dyrevelfærd. Det er helt uacceptabelt, siger Uffe Bie og Evald Vestergaard i en fællesudtalelse.

Mere rådgivning til økologerne

Otte gårde var udvalgt ud fra generelle risikokriterier – for eksempel store bedrifter, unormalt lavt/højt medicinforbrug og høj dødelighed. Hos seks af dem blev der af de to myndigheder fundet overtrædelser. Der er lagt op til politianmeldelse af to landmænd og udskrivning af otte administrative bøder. 

Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening vil nu, sammen med myndighederne, gøre en ekstra indsats for at vejlede landmændene, om hvordan de skal opfylde kravene til god velfærd.

- Vi vil bede vores økologikonsulenter i rådgivningssystemet om at være ekstra opmærksomme. Vi skal være sikre på, at vi når ud til hele spektret af store og små gårde, som har økologiske dyrehold, siger Evald Vestergaard og Uffe Bie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samarbejde mellem myndigheder og organisationer

På et møde mellem kontrolmyndighederne – Fødevarestyrelsen og Plantedirektoratet – og Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening er det desuden aftalt, at forsøge at etablere et samarbejde mellem kontrollanter og organisationernes konsulenter.

- Landbrugets organisationer og kontrollørerne i det veterinære rejsehold vil fremover gøre meget ud af at opfordre landmanden til at tilkalde en landbrugskonsulent, som kan være til stede under besøget. Formålet er at klæde landmanden bedst muligt på til at forstå kontrollens resultater, og hvad der eventuelt kræves for at leve op til reglerne og få en god velfærd på bedriften, samt at styrke opfølgning, siger Evald Vestergaard og Uffe Bie.