Case IH's Axial-Flow skifter ud i tallene og indikerer nye modeller. Skiftet betyder, at du fremover skal fylde AdBlue på de røde rotormejetærskere, der også får bælter som ekstraudstyr. Se maskinerne på Agritechnica 2011

AdBlue, bælteundervogn og 40 fods skæreborde. Det er nogle af de ord, man kan sætte i forbindelse med 2012-udgaverne af Case IH's næste generation rotormejetærsker. De tre Axial-Flow-modeller i 88-serien skifter modelbetegnelse til Axial-Flow 5130, 6130 og 7130. Maskinerne i den store serie kommer i fremtiden til at hedde Axial-Flow 7230, 8230 og 9230.

Alle modeller kommer til at køre med FPT-motorer (Fiat Power Train), og for at overholde miljøkravene skal landmændene i fremtiden også tanke AdBlue på de nye Case IH-mejetærskere. Til gengæld er der skruet på effekten. Topmodellen 9230 har fået 30 hestekræfter mere og yder nu 560 hestekræfter ved maksimal effekt.

- På grund af skiftet kommer vi en overgang til at køre med både den nuværende model og den nye model i programmet. Hvis man bestiller en mejetærsker nu, kan man vælge, hvilken af de to det skal være. Men det ændrer sig, efterhånden som de nuværende modeller slipper op, fortæller Niels Petersen, produktspecialist hos Case IH.

Produktionen af de nuværende modeller fortsætter til 31. december 2011. Pr. 1. januar 2012 starter produktionen af de nye maskiner. Og da maskinen rummer SCR-teknologi i motorrummet vil prisen også stige en anelse, vurderer Niels Petersen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Den vil nok blive lidt dyrere. Men det er jo et krav, at vi skal leve op til de strenge regler, der gælder omkring udstødningsgassen fra motoren. Så der er ikke så meget at gøre.

- Til gengæld får de nye modeller et lavere brændstofforbrug - netop på grund af SCR-systemet. Og med de priser, vi har på dieselolie i dag, kan det betyde meget i det samlede regnestykke på mejetærskeren, pointerer han.

Skærebord på 40 fod

Med de nye modeller følger også muligheden for bælter, der bliver monteret på fabrikken.

- I princippet er det den samme bælteundervogn, som vi kender fra vores Steiger Quadtrac. Undervognen er blot ændret en lille smule, så den kan monteres på mejetærskeren, men ellers er der ingen forskel, siger Niels Petersen, der ikke lægger skjul på, at han meget gerne ville have haft bælterne til høsten 2011.

- Så ville vi kunne have hjulpet mange med at få kornet bedre i hus, tilføjer han.

Case IH har en såkalt OEM-aftale med MacDon, der producerer store skæreborde med et gummibælte, som samler kornet ind til sluget. Skærebordene produceres til Case IH med Case IH's eget navn på siden.

Derfor kan kunder nu købe et sejl-skærebord i røde farver på op til 40 fod.

- I første omgang tilbyder vi to modeller, 2152-35 og 2152-40, på henholdsvis 35 og 40 fod, fortæller Niels Petersen.

- Case IH har også et traditionel skærebord på 35 fod. Skal landmanden vælge det, eller skal han vælge sejlskærebordet?

- Der er en forskel på prisen. MacDon-skærebordet er dyrere, men kapaciteten er også højere, så man kan med andre ord proppe mere ind i maskinen. Man må prøve at regne på, om man får pengene ind via den højere kapacitet. Det afhænger af flere parametre.

- Det har vist sig, at sejlskærebordet blandt andet er rigtig godt til at høste frøgræs på roden. Så markplanen betyder også noget for valget af skærebord, siger Niels Petersen.

Med et 40 fods skærebord ligger der rigtig mange tønder korn i selve tømmesneglen. For at aflaste sneglen og minimere effekten til at sætte den i gang, kan den på de nye maskiner tømmes, uden at korntanken nødvendigvis er tom.

Når chaufføren trykker på knappen til tømmesneglen i kabinen, læsser den røde maskine i øvrigt 159 liter af i sekundet.

Case IH udstiller første gang de nye mejetærskere på den tyske Agritechnica udstilling i Hannover til november.