Dansk landbrug er vågnet op til en ny virkelighed med S og SF i spidsen for en rød regering. Det er ganske vist ikke særligt overraskende, at udfaldet af valget gav det resultat.

Det er vel heller ikke overraskende, at topfolkene fra de store landbrugsvirksomheder generelt er skeptiske og frygter yderligere forringelser af landbrugets konkurrenceevne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det kan sikkert heller ikke komme bag på nogen, at folketingsmedlemmer fra de nye regeringspartier har store planer for endnu mere statsstyret udvikling af erhvervet. Det var tydeligt, da de fik ordet under valgkampen på maskinbladet.dk. Og det er stadig tydeligt, når man læser deres udtalelser i denne udgave af Maskinbladet.

Men mon ikke der er en chance for, at ansvarligheden tager over i takt med, at valgkampens slagord og slogans forhåbentlig fortoner sig? Det er forhåbentlig ikke et alt for naivt håb, at de kommende ministre, som får indflydelse på landbrugets og det øvrige erhvervslivs rammevilkår, lader sig indfange af ansvarligheden og erkender den økonomiske virkelighed, der er forudsætningen for et sundt erhvervsliv i almindelighed og for et sundt landbrug i særdeleshed.

Mon ikke de erkender, at erhvervslivet i bredeste forstand er den motor, som skaber forudsætningerne for at bruge de mange offentlige kroner, som er lovet væk i valgkampen?

Uanset om ansvarligheden dukker op af sig selv, eller den skal hjælpes på vej af landbrugets organisationer, så skal vi dog nok forvente, at vi får nye tunge byrder i landbrugserhvervet. Måske lykkes det at tilbagerulle skattelettelser, og måske strammes kvælstof-skruen.

Lad os håbe, at Landbrug & Fødevarer ikke har forlovet sig så kraftigt med de tidligere regeringspartier i form af økonomisk valgkampstøtte, at den disposition får negativ indflydelse på Landbrug & Fødevarers lobbyarbejde over for den nye regering og regeringspartiernes folketingsmedlemmer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Partistøtten bør ikke stå i vejen for en saglig dialog, men sagen bidrager nok desværre alligevel til at opbygge en ubevidst barriere mellem Landbrug & Fødevarer og de politikere, vi nu gerne vil øve indflydelse på. Barrieren er absolut ikke uovervindelig, og under alle omstændigheder er dialog vejen frem. Og der bliver utvivlsomt meget at snakke med den nye regering om.