Det er ikke en helt almindelig stald, som brødrene Spangsberg i Hanning i Vestjylland er ved at bygge. Den er nemlig bygget op om MT Højgaards koncept med et integreret luftskiftesystem. Systemet reducerer ifølge MT Højgaard udledningen af ammoniak med op til 90 procent.

Der er endnu ikke bygget andre kvægstalde med samme koncept. Stalden hos brødrene Spangsberg, der gerne skulle stå færdig den 1. februar 2012, bliver således den første af slagsen. Første tidsplan var 1. november, men byggetilladelsen trak ud.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er fire år siden, at de to brødre Jacob og Jørgen Spangsberg indsendte den første ansøgning for at få lov til at udvide. Men ansøgningen blev påklaget. Derefter besluttede de, at de lige så godt kunne tage diverse miljøorganisationer i ed, da udvidelsen ville betyde, at de kom over 500 DE. Blandt andet blev Danmarks Naturfredningsforening indkaldt til en samtale, ligesom Økologisk Råd også fik mulighed for at give sit besyv med. Begge gav grønt lys for byggeriet.

Miljøansøgning blev således godkendt i februar 2011, og den er ikke afhængig af den nye type stald, men brødrene Spangsberg håber, at stalden betyder, at de i fremtiden måske vil være bedre i stand til at imødekomme eventuelle nye miljøkrav.

Andre landmænd skeptiske

Nationalpark Skjern Å ligger tæt på ejendommen, og det kunne i sig selv være en hindring for at få lov til at bygge en ny stald til 400 køer. Det var da også en miljøkonsulent, som foreslog MT Højgaards koncept. Og Jacob og Jørgen Spangsberg var straks med på ideen, såfremt stalden kunne leveres til nogenlunde samme pris som et almindeligt staldbyggeri.

- Vi fik tilbud på den almindelige stald og MT Højgaards stald – og det viste sig, at MT Højgaards stald kun var en million kroner dyrere, fortæller Jacob Spangsberg.

Selvom enkelte andre landmænd er lidt skeptiske over for systemet - både med hensyn til økonomi og indretning - og har udtalt, at de to brødre gør det vanskeligere for andre at få en ansøgning igennem, hvis ikke de vælger et lignende system, er det ikke noget, der bekymrer Jacob Spangsberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror ikke, at det bliver vanskeligere for andre at få en miljøgodkendelse i hus, og hvis ikke det var os, der forsøgte os med det nye system, var det bare en anden. Men jeg håber, at reglerne bliver ændret, for som det er nu, er det meget besværligt, siger Jacob Spangsberg.

På sigt håber han således, at fokus rettes mod, hvor meget en bedrift maksimalt må udlede, frem for i dag, hvor lovgivningen er baseret på antallet af dyr.

Læs mere om I/S Spangsberg i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 16. september. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.