De politiske rammevilkår for dansk landbrug er blevet konstant forringet gennem den seneste halve snes år under borgerligt styre.

De seneste borgerlige regeringer har fulgt en mangeårig dansk tradition med sær-fortolkninger af EU-regler, som forringer de danske landmænds konkurrencekraft. Vandplanerne er et skræmmende eksempel. Og hverken Anders Fogh Rasmussens eller Lars Løkke Rasmussens regeringer har holdt sig tilbage med særlige danske opfindelser. Her er Grøn Vækst-komplekset kronen på værket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv grundlæggende principper i demokratiske retsstater er blevet sat ud af kraft, når politikere fra højre til venstre har ønsket at vise handlekraft og "styrke" dyrevelfærd eller lignende efter presseomtale af enkeltsager.

Finanskrisen er en anden tyngende udfordring for erhvervet, men her er det selvfølgelig for vidtgående at give regeringen skylden for de problemer, som store dele af erhvervet er havnet i.

Men summen af det hele får sikkert mange landmænd til at ønske et landbrugspolitisk og miljøpolitisk kursskifte i Danmark.

Men der er desværre udsigt til, at det næsten uundgåelige kursskifte kan bringe dansk landbrug direkte fra asken i ilden.

For med udsigt til, at Helle Thorning-Schmidts hold vinder valget, bliver landbrugs- og miljøpolitikken tegnet af unuancerede miljøekstremister som eksempelvis socialdemokraten Mette Gjerskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så hvis vi synes, at landbruget har trange vilkår nu, kan vi vist desværre godt forberede os på, at det kan blive endnu værre.

Vi skal nok ikke forvente, at landbruget kommer til at fylde noget overhovedet i valgkampen i forhold til den brede offentlighed. Enkelte politikere bejler ganske vist til landbruget ved at udtale forståelse for erhvervets vanskeligheder og i brede vendinger at tale om bedre rammevilkår. Men ærlig talt. Der er i de fleste tilfælde tale om bagsædepolitikere fra folketingssalens grebning. Når der skal forhandles en afgørende politisk sag, har deres synspunkter ingen reel vægt, og landbruget kan nemt ende med endnu en gang at blive en politisk forhandlingsvare, som kan bruges til at få en større politisk kabale til at gå op.

Og så kommer landbruget nemt til atter at betale med yderligere forringelser af konkurrenceevnen og retssikkerheden.

Men selvom det med andre ord lige nu ser sort (rødt) ud, og der er langt imellem de partier, der tager landbrugets forhold alvorligt, så er det vigtigt alligevel at tage valget alvorligt og få sat et kryds ved en kandidat, der vil give erhvervslivet gode rammebetingelser og sunde vækstvilkår.