I den nyeste udgave af Bovilogisk, der udkommer den 19. august fortæller Kirsten og Finn Laursen om, hvorledes deres 125 Holstein-køer på Steensgaard ved Arden i Nordjylland ikke rigtig trivedes. Sidste efterår var der således flere køer, som tabte sig og en del døjede med benproblemer.

- Vi blev mere opmærksomme på sur vom, og da vi hørte om de kliniske tegn på SARA (subakut vomacidose), var det klart, at det var det, køerne havde, fortæller Finn Laursen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Før jul blev der derfor tilsat gær til mineralblandingen for at se, om det kunne hjælpe på køernes trivsel.

Køerne på Stensgaard har blandt andet stået for skud i en afprøvning af gærproduktet Actisaf fra Chemvet.

På et lidt senere tidspunkt blev natriumbikarbonat taget ud af mineralblandingen, men der kunne ifølge Finn Laursen ikke mærkes nogen forskel på køerne.

På grund af benproblemerne blev der desuden iblandet biotin sammen med gæren.

- Men det stoppede vi hurtigt med, da vi godt kunne se, hvad der var galt, siger Finn Laursen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Køerne kunne sortere i foderet

Udover at ændre på mineralblandingen blev der sat fokus på fuldfoderets blandetid. Finn Laursen har hidtil været bange for, at halmen blev hakket for fint, og det var også grunden til, at blandetiden i fuldfodervognen ikke var særlig lang. Også Kirsten Laursen bemærker, at man førhen fik skæld ud af rådgiverne, hvis grovfoderet var for fint.

- Der skulle være struktur i en gang, bemærker hun således.

Men den korte blandetid resulterede i, at køerne havde god mulighed for at sortere i foderrationen. Derfor blev blandetiden sat op. Og Kirsten og Finn Laursen har nu erfaret, at når halmen er snittet finere, er der mange flere ender til at prikke og stimulere vommiljøet.

Proceduren omkring læsning og blandetid er som følgende:

1.        Alle små ting som sojaskrå, roepiller, mineraler og dernæst halm fyldes i

Artiklen fortsætter efter annoncen

2.        Græsensilage fyldes i

3.        Blander i fire til fem minutter

4.        Majsensilage fyldes i

Der er kun et hold køer.

- Det er ikke optimalt, som det er nu, men det er nemt, understreger Finn Laursen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Struktur til nykælverne

Planen er dog, at Kirsten og Finn Laursen vil prøve at dele køerne op til vinter, så der kommer et nykælverhold. Holdopdelingen giver mulighed for at tildele nykælverne ekstra struktur.

Nykælverholdet skal fungere som en velfærdsafdeling, hvor der er ekstra plads.

- Vi sætter måske fem køer ud og laver større sengebåse til nykælverne. Og kan vi stadig holde samme ydelse, vil det jo være en fin løsning, siger Finn Laursen.

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 19. august. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.