Der er stadig rift om juletræerne på det danske marked og ikke mindst de udenlandske markeder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De gode fremtidsudsigter får ganske vist professionelle juletræsproducenter til at plante flere juletræer i øjeblikket, men hos Green Team Group i Sdr. Omme frygter man på ingen måde overproduktion. Primært af to grunde.

Dels er der tal fra Plantedirektoratet, der tyder på, at det samlede areal med juletræer i Danmark er blevet næsten 23 procent mindre inden for de sidste fem år. Derudover stiger efterspørgslen i Østeuropa og Rusland. Green Team Groups salg til Østeuropa er fra 2005 til 2011 steget fra 16.000 til 240.000 træer.

Bredere sortiment

- Der er et kæmpe potentiale i markederne i øst, men det kræver at branchen som helhed fokuserer på markedsføringen af bredt sortiment af flere arter og størrelser fra 35 centimeter, vurderer Green Team Group.

De store detailkæders indtog i Østeuropa giver forbrugerne en mere direkte adgang til naturprodukter, som er blevet et statussymbol, og det vil hurtigt erstatte de kunstige produkter på markedet.

Nordmannsgranerne har i de seneste mange år taget en stadig større andel af markedet for juletræer, og det vil ifølge administrerende direktør i Green Team Group, Peder Østbjerg, fortsat stige. Tilbage i 1996 blev solgt ti millioner nordmannsgraner på det europæiske marked. I 2008 var tallet tredoblet til 35 millioner. Hos Green Team Group forventer man, at antallet vil stige til 60 millioner i 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig vil udbuddet af blågran og rødgran og andre typer falde kraftigt frem til 2015, da produktionen af disse sorter er halveret i 2005-2010 i de tysktalende lande og Benelux-landene. Det samme gælder for det engelske marked, som er meget stort.