Mangler danske forskere kerne-viden om kvælstofs rolle i vandmiljøet?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette spørgsmål er blevet aktuelt efter et svar fra videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen til Bæredygtigt Landbrug. Ministeren peger selv på, at en mulig årsag til, at DMU-forskerne sagde nej til at deltage i en konference om "Kvælstofs rolle i vandmiljøet", kan være, at "forskerne kan vurdere, at emnet ligger uden for deres kernefelt".

Cand. agro. Poul Vejby-Sørensen, der er tilknyttet Bæredygtigt Landbrug som konsulent, havde sendt en principiel forespørgsel til videnskabsministeren, om hvorvidt forskeres pligt til at ytre sig også omfattede forskere fra DMU, som i sidste øjeblik havde meldt fra til den kvælstof-konference i maj, som Bæredygtigt Landbrug havde planlagt gennem længere tid.

I sit svar skriver Charlotte Sahl-Madsen, at hun mener, at det er meget vigtigt, at forskere bidrager med deres viden i den offentlige debat, og at de nærmest har ytringspligt.

Videre skriver ministeren:

"Der kan dog være gode grunde til, at forskerne ikke ønsker at deltage i noget, som de er inviteret til. Der kan for eksempel være tidsmæssige forhold, der kommer på tværs, eller forskerne kan vurdere, at emnet ligger uden for deres kernefelt. Jeg kan derfor ikke give et principielt tilsagn om, at forskerne skal deltage i jeres konference".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeren noterer selv dette som en mulighed

Det er især bemærkningen: "forskerne kan vurdere, at emnet ligger uden for deres kernefelt", der har vakt Bæredygtig Landbrugs interesse, idet organisationen som bekendt er uenig i DMUs konklusioner om kvælstoffets betydning for vandmiljøets tilstand.

- Når ministeren selv noterer dette som en mulighed, vil jeg ikke modsige hende, for jeg har i 20 år peget på, at danske forskere vidste for lidt om kvælstofs betydning i vandmiljøet, siger Poul Vejby-Sørensen.

- Ministeren er måske inde på det centrale, nemlig at kvælstoffet betydning muligvis ligger uden for DMU-forskernes kernefelt, men så synes jeg hurtigt, man skal skaffe sig denne kerneviden, for det er da betænkeligt, hvis vi har brugt 100 milliarder kroner på dette område de senere år, uden at vi har haft den fornødne viden.

Ellers bliver danske forskere til grin

Hvorvidt den aflyste kvælstof-konference nu søges gennemført, siger Poul Vejby-Sørensen:

- Det har hele tiden været vores hensigt at gennemføre konferencen, men vi vil jo gerne have en vis sikkerhed for, at de danske forskere vil deltage, ellers bliver vi jo helt til grin - ikke os i Bæredygtigt Landbrug, men den danske forskerverden, for udenlandske forskere forstår ikke, at de danske forskere ikke vil diskutere disse emner, siger Bæredygtigt Landbrugs konsulent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Poul Vejby-Sørensens forespørgsel til ministeren kan læses på http://www.maskinbladet.dk/artikel/skal-dmu-forskerne-ogsa-ytre-sig.