De seks testede gødningsspredere har samme funktion: Nemlig at tildele gødningen så ensartet som muligt på marken. Ud over lidt forskellige konstruktioner benytter de forskellige fabrikater også to lidt forskellige spredemetoder, idet tallerknerne ikke roterer samme vej på alle mærker.

Danske Bogballe og Bredal benytter in-center-metoden, hvilket betyder, at de to tallerkner drejer udefra og indad mod midten. Amazone, Rauch, Sulky og Vicon/Kverneland benytter off-center-metoden, hvor tallerkner roterer indefra og udad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordelen ved at benytte in-center spredning, som Bogballe og Bredal gør, er at der er langt større overlap mellem de to tallerkner (se illustration), hvilket giver grobund for en mere ens spredning af den samlede mængde gødning.

Ulempen er derimod, at kantspredning er mere besværligt at udføre, da ikke blot én, men to tallerkner i princippet kaster gødning ud mod skel. Bogballe løser det problem ved at lade tallerknerne rotere den modsatte vej under kantspredning, altså off-center.

Bredal ændrer ikke på omdrejningsretningen af tallerknerne, men i stedet reduceres omdrejningerne på den venstre tallerken, således at spredebredden reduceres.

En anden ting, man skal være opmærksom på ved in-center spredning i forhold til off-center, er, at man ikke kan åbne og lukke højre eller venstre udløb fra tanken separat ? eksempelvis for at reducere overlap ved kørsel i kiler. Det kan lade sig gøre på en off-center spreder, hvor overlap mellem de to tallerkner er væsentlig mindre.