Vicon/Kverneland-spredere produceres i Holland i byen Nieuw Vennep. Vicon RO-EDW bliver også solgt under navnet Kverneland Exacta-TL - eksempelvis i Danmark.

Maskinen har en arbejdsbredde på 12-45 meter og blev introduceret i 2008. Den er den eneste spreder, der som standard lever op til Isobus-standarden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sprederen fås med Isobus-terminalen Tellus, den simple Focus 2-controller eller den kan forbindes med Isobus-terminalen i traktoren.

Spredemønster: VK: 5,7 procent, VK efter optimering: Optimering unødvendig

Efter indstillinger ifølge manualen har Vicon/Kverneland et VK på 5,7 procent. Allerede et rigtig godt resultat.

Kantspredning: K: 2,3 promille, CT: 19,6 procent

Kantspredningen ser fint ud. Vicon/Kverneland har en deflektor, der bøjer gødningsstrømmen af ligesom sprederne fra Amazone og Rauch. På Exata-TL er deflektoren monteret på højre side.

2,3 promille af gødningen rammer på den anden side af kant-skillelinjen. Gødningsmængden langs kanten er ganske god - CT 19,6 procent. Vicon/Kverneland reducerer ikke dosis ved kantspredning.

Computer: 5

Den Isobus-kompatible Tellus-terminal med farveskærm og touchscreen er i sammenligning med andre computere en fornøjelse at arbejde med. Systemet er derfor noget dyrere end en standard sort/hvid Focus II-computer, da Tellus-terminalen også har to skærme. Opbygningen er overskuelig, og alle funktioner er nemme at finde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brugervenlighed: 3

Landmanden skal bruge en sorteringsboks for at afgøre gødningens sammensætning ud fra partikelstørrelse. Derefter er han nødt til gå på nettet eller kigge i den meget tykke bog med spredetabeller for at finde ud af hvilken type gødning, der passer bedst til gødningens sammensætning. Indstillingsmetoden er mere præcis, fordi gødningens navn alene ikke siger noget om gødningens egenskaber.

Derefter skal kg pr. hektar indtastes i computeren, og hældningsvinklen, nedfaldspunkt og PTO-hastigheden på sprederen skal justeres. Den foreslåede PTO-hastighed er ikke altid 540 omdrejninger i minuttet, den ændrer sig afhængigt af arbejdsbredde og gødningstype.

Hældningsvinklen bør være otte grader, hvilket i dette tilfælde er 36 meter, men det vil det ikke altid være. Når man indstiller traktorens topstang, vil en viser indikere hældningsgraden.

Generelt er indstillingerne ret indviklede, og derfor er det nemt at komme til at lave en fejljustering. Fordelen ved indstillingsmetoden er, at man med Vicon altid har mulighed for at få et godt spredemønster med hvilken som helst gødningstype, hvilket er vigtigt med importeret gødning og blandingsprodukter.

Optimering af spredemønster: 3,5

En bakketest er valgfri. I marken skal 13 bakker placeres på højre side af maskinen inklusiv en bakke i midten. Den maksimale afstand mellem bakkerne er tre meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis alle bakker fyldes med cirka samme mængde gødning - med en afvigelse på mindre end 15 procent - så er spredemønsteret okay.

Manualen giver fire eksempler på forkerte spredemønstre samt løsninger på, hvad man skal gøre, hvis en af dem opstår. Det samme gælder for kantspredning.

Enkel at anvende, men graferne er ikke egnede til finindstillinger. Det er til gengæld et program til en pc, som Kverneland tilbyder på dvd. Men kun få landmænd har en bærbar med i marken.

Konstruktion: 4,5

Vicon/Kvernelands opbygning er enkel og logisk. Alle elementer er fint integrerede, men designet afveksler ved at have både skarpe og runde former.

Konstruktionen er ret åben, men dog lukket foran for at forhindre, at mudder sprøjtes ind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med 820 kg er det en tung maskine, men fordi tanken er placeret så tæt på traktoren, lettes vægten på forakslen ikke så meget, som man skulle tro.

Bagpå maskinen kan man som tilvalg få to skodder, så tanken let kan tømmes for overskydende gødning. Det er praktisk.

En stige op til tanken er ekstraudstyr. Lysene ser en anelse billige ud. Presenningen, som overdækker sprederen, er rubust, og både maling og svejsekvaliteten er god. Den ekstra overbygning er lavet af aluminium. Der er kun få smøresteder

Vejesystemet fortjener ros. Den har en let ramme, og det er den eneste maskine med fire vejeceller og en reference-sensor for sidehæld og ujævnheder på marken. Vejningen er derfor sandsynligvis meget præcis, men den er ikke blevet testet.

Læs også Seks gødningsspredere i test.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også Sådan er spredetesten foregået.

Læs også TEST: Kompleks konstruktion - enkel at bruge.

Læs også TEST: Let at trimme.

Læs også TEST: Præcis spredning og god konstruktion.

Læs også TEST: Velkonstrueret spreder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også TEST: Flot kantspredning - men svær at optimere.