Sulky udfører en flot kantspredning, men instruktionerne i manualen optimerer ikke spredebilledet efter bakketest

Den franske producent Sulky producerer såmaskiner, redskaber til jordbearbejdning såvel som gødningsspredere.

Sulky X44 har en arbejdsbredde på 12-44 meter. Sprederen blev introduceret i 2007.

Spredemønster: VK 8,6 procent, VK efter optimering: Optimering mislykkedes

Efter justeringer ifølge spredetabellen opnår Sulky-sprederen en VK på 8,6 procent i testen. Det er ganske pænt. Interessant nok er spredemønsteret ikke fuldstændigt symmetrisk.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sulky-sprederne har en kurvet og kort tredje vinge monteret på den højre tallerken, kaldet Tribord, som bruges ved kantspredning. Ved normal spredning falder gødningen ned, så det ikke rammes af den specielle kastearm, men kun af de normale kastevinger. Ved en dosis på mindre end 200 kg pr. hektar har det ikke nogen effekt på spredemønsteret, men ved højere doser kommer kastevingen til at fange noget gødning, som burde have ramt de normale, lange spredevinger på tallerknen.

Tæt på højre side af sprederen er der for meget gødning, og længere væk er der en anelse for lidt. Forsøg på at forbedre spredemønsteret mislykkedes. Se under "Optimering af spredemønster".

Kantspredning: K: 0,9 promille, CT: 22,2 procent

Ved miljøvenlig kantspredning må omdrejningerne på tallerknerne reduceres med 10 procent til 480 omdrejninger i minuttet. Den elektriske enhed, som styrer nedfaldspunktet på tallerknerne, flytter sig desuden adskillige centimeter i højre side, så den specielle kastevinge, Tribord, overtager gødningen fra de normale kastevinger.

Kun 0,9 promille af gødningen ender uden for kanten af spredningen, hvilket er bedst af alle i testen, og CT-tallet er under grænsen på 25 procent. Et perfekt resultat.

Computer: 3,5

Der er hverken farveskærm eller touch screen. Menuen har en klar struktur, og der medfølger et SD Memory Card til opbevaring af ekstra data.

Brugervenlighed: 4,0

Set-up'et er simpelt. Find navnet på gødningen i den tilhørende spredetabel eller på internettet og indtast derefter kalibrationsfaktoren i computeren (Sulky 0,95 for Yara KAS). Så kan man se doseringen og gødningens nedfaldspunkt over tallerknerne, hvilket er afhængig af arbejdsbredden.

Alt er elektrisk. Det er ikke nødvendigt at indstille et eneste håndtag på sprederen. Gødningsmængden kan indstilles ved tryk på en enkelt knap, mens spredningen er i gang.

Sulky tilbyder både en omfattende manual og en praktisk folder til at have i traktoren med en hurtig forklaring på, hvordan man ændrer basisindstillingerne.

Optimering af spredemønster: 2,5

Sulky er den eneste producent, som leverer et autokontrol-kit med fire bakker og et "granulometer", en lille anordning, der opdeler gødningspartiklerne efter størrelse. Det bruges til at afgøre gødningskvaliteten/partikelstørrelse med som standard og ikke som en valgfri mulighed.

For optimering skal man ifølge manualen placere fire bakker til højre for sprederen. Sulky har udregnet nogle komplicerede regler for at konvertere resultaterne af bakketesten til et nummer, som man kan bruge til at justere sprederen ind efter via en række håndtag på sprederen.

Optimeringen er kun testet i højre side af sprederen, hvor tallerknen også har kastevingen. Efter to justeringer ifølge manualen forringes VK fra 8,6 til 14,3 procent - i stedet for at blive bedre. Forsøget på forbedring har den modsatte effekt. Fordi kastevingen på sprederen får en smule gødning, bliver spredemønsteret ikke helt symmetrisk.

På grund af denne utilsigtede kantspredningseffekt var det ikke muligt at optimere maskinen. Efter to forsøg blev justeringerne nulstillet til de originale indstillinger.

Efter den officielle bakketest besluttede test-teamet sig for at forsøge at placere bakkerne til venstre i stedet for til højre for sprederen. På den venstre tallerken er der ikke nogen kastevinge. Det viste sig at forbedre VK til 8,4 procent.

Konklusionen blev dermed, at optimeringsinstruktionerne i manualen er forkerte. Sulky har siden besluttet at justere manualen til at anbefale en bakketest i venstre side ved spredning af større mængder gødning.

På grund af standardbakkerne fik Sulky 2,5 point. Hvis bakkestesten havde haft samme effekt som den uofficielle test, havde Sulky fået 3,5 point.

Konstruktion: 3,5

Maskinen er en standardspreder med vejesystemet placeret mellem traktorens lift og sprederen. Dermed er der ingen integreret vejeramme. Det trækker tyngdepunktet tilbage fra traktoren. Vejecellen er placeret i midten. Mudder kan samle sig i systemet.

Sulky-sprederen gør et solidt indtryk. Sprederen ser pæn og enkel ud, fordi den ikke har en stor deflektor som sprederne fra Amazone, Vicon/Kverneland og Rauch.

De elektriske motorer er fastgjort til skodderne via en spindel. Fordelen er, at den kan justeres manuelt, i tilfælde af at en elektrisk motor går i stykker (fordi åbning/lukning forbliver hydraulisk). Kofangeren bagerst er kombineret med en stigefunktion.

Malerkvaliteten er god på maskinen. Flotte buede svejsninger. Der er kun smørenipler på pto-akslen. Ikke alle drivaksler er lukkede. Lyset er fint integreret i gødningstanken.

Læs også Seks gødningsspredere i test.

Læs også Sådan er spredetesten foregået

Læs også TEST: Kompleks konstruktion - enkel at bruge

Læs også TEST: Let at trimme

Læs også TEST: Præcis spredning og god konstruktion

Læs også TEST: Velkonstrueret spreder

Læs også TEST: Stærk terminal og sensor til sidehæld