Danmark kan pålægge GMO-dyrkeren bevisbyrden i tilfælde af GMO-forurening, uden at det kommer i strid med Danmarks forpligtigelser i WTO. Sådan lyder vurderingen fra miljøminister Karen Ellemann (V) i et svar til Folketingets fødevareudvalg. Det skriver Altinget.dk.

Forligspartierne i Fødevareudvalget forhandler netop nu om en revision af GMO-sameksistensloven og er i den forbindelse ved at undersøge reglerne i andre EU-lande. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Socialdemokraternes fødevareordfører Bjarne Laustsen havde derfor bedt miljøministeren vurdere, om det er muligt at indføre regler om omvendt bevisbyrde i tilfælde af GMO-forurening efter tysk model.

Vende bevisbyrden om

Dyrkere af GMO-afgrøder i Danmark gøres kun erstatningspligtige hvis de ikke overholder reglerne i sameksistensloven. Oplever nabolandmænd økonomiske tab på trods af, at reglerne er overholdt, dækkes tabene af den såkaldte kompensationsordning, som alle dyrkere af GMO-afgrøder skal indbetale bidrag til. 

Ifølge direktør i Økologisk Landsforening, Paul Holmbeck, er der dog en række huller i lovgivningen, som betyder, at landmænd, der udsættes for GMO-forurening, ikke altid vil kunne opnå kompensation. Han foretrækker derfor en ændring af den danske retspraksis på området, så bevisbyrden vendes om, som man gør det i Tyskland:

- Vi ser den tyske model som en mulighed for at placere ansvaret der, hvor det burde være, nemlig hos forureneren, siger Paul Holmbeck til Altinget.dk.