Fra efteråret 2012 skal alle søer og vandløb have en dyrkningsfri randzone på 10 meter. Det har et flertal i Folketinget bestående af V, K og DF netop besluttet. 

Landbrug & Fødevarer har gennem hele forløbet været stærkt kritisk over for forslaget, blandt andet fordi kortgrundlag, konsekvensvurderinger og kompensationsordning ifølge organisationen ikke er på plads. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Loven er blevet til på et meget tyndt grundlag. Helt konkret mangler vi analyser af, hvilke økonomiske konsekvenser randzonerne får for landmanden. Desuden er det ikke acceptabelt, at politikerne vedtager et lovforslag uden, at der foreligger et kendt kortgrundlag, som understøtter beslutningen, påpeger Henrik Frandsen, viceformand i primærbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer.

Det kortmateriale, som loven bygger på er først klar i 2012.

For små kompensationer

Landbrug & Fødevarer peger ligeledes på, at det er ukendt, hvordan en kompensationsmodel konkret kommer til at se ud, og hvilke beløb der er tale om. 

- De satser, der tidligere er meldt ud, vil i mange tilfælde være alt for lave. Endvidere er der fastsat et loft, som betyder, at op til fem procent af landmandens areal kan udlægges til randzoner. Det loft er alt for højt og sammen med andre Grøn Vækst-tiltag vil mange landmænd reelt blive udsat for ekspropriation. Endelig er der ny faglig viden, der viser en manglende effekt med hensyn til udledning af fosfor, som ikke er indarbejdet, skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

- Landbrug & Fødevarer har rejst kritikken flere gange over for fødevareministeren, Fødevareudvalget, og ved den løbende dialog med politikere og Fødeministeriet. Desværre har man alligevel valgt at vedtage loven til trods for, at det sker på et uoplyst og ikke-fagligt underbygget grundlag, siger Henrik Frandsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Marsken er fritaget

I forhold til det oprindelige udkast til lovforslag er det indføjet, at ikke-målsatte vandløb i Marsken er undtaget fra randzonekravene, ligesom lignende, men ikke nærmere definerede, sammenhængende afvandingssystemer andre steder i landet også vil blive fritaget fra kravet.

Landbrug & Fødevarer vil presse på for at sikre, at det snarest bliver klarlagt og udmeldt, hvilke andre områder, der får samme status som Marsken.