Den omfattende fødevareudstilling er efterhånden kendetegnet for Landbrugsmessen Gl. Estrup, som også i år byder på en spændende udendørs og indendørs udstilling med temaet "Det Gode Brød", når dyrskuet afvikles den 28.-29. maj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udendørs vises grundlaget for det gode brød - nemlig kornet - hvordan det dyrkes, høstes, tærskes, forarbejdes og formales til mel. Denne del af temaet vil få et historisk islæt med udstilling af forskellige gamle kornsorter, redskaber og maskiner.

Indendørs sætter temaet fokus på mel og bagning. Her vil Niels Foged fra Falslevgård Mølle vise forskellige økologiske melprodukter af egen avl, blandt andet ølandshvede, spelt, emner, enkorn, svedjerug, gold blumehvede, nøgenbyg, og fortælle om egenskaber og historien om de gamle kornsorter.

Det er også muligt at blive klogere på ernæringsområdet, når Anders Borgen, Agrologica, vil fortælle om proteinkvalitetens betydning for det godt brød.

Med hænderne i dejen

Der vil være mange aktiviteter for børn på den indendørs fødevareudstilling. I tilknytning til temaet om Det Gode Brød bliver der mulighed for, at publikum kan bokse i egen dej. Her vil Det Historiske Køkken på deres store stand stå for en børneaktivitet, hvor man kan lave sin egen dej, rulle eller klappe den ud og bage den.

Niels Mai, Holmgaard Gaardbageri, vil på begge messedage bage brød af forskellige meltyper, fortælle om bagning og udlevere gode råd om bagning og opskrifter med mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man kan også deltage i den store "Bagermester Hare Pus bagekonkurrence?, hvor alle interesserede børn og voksne inviteres til at deltage.

Konkurrencen går i sin enkelthed ud på, at man bager sit favoritbrød, som med opskrift og skilt med afsender afleveres på udstillingen i temateltet. Lørdag eftermiddag bliver de forskellige brød bedømt af blandt andre borgmester Kirstine Bille og præmieret med flotte præmier.

Med fødderne i kornet

I Børnegården bliver der rig lejlighed til at komme rigtig tæt på dyrene og prøve at håndmalke en ko, klappe en kalv og kramme en gris.

Åbent Landbrug Djursland opstiller en sansesti, hvor gæsterne kan gå en tur gennem Malkestalden, Grisestien og få en oplevelse af dyrenes verden. Her er det tanspondersystemet, der automatisk åbner og lukker lågerne eller tildeler foder.

Man kan også gå en tur på Markvejen og i bare tæer udfordre sanserne på ved at betræde forskellige afgrøder og foder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskiner for de motorglade

Også de teknikinteresserede kan få rig mulighed for at sparke dæk og lave en god handel på den store maskinudstilling, som omfatter både de største og nyeste maskiner til dansk landbrug udstillet af maskinforhandlere og importører fra hele landet.

Der er udsigt til sort himmel søndag formiddag, når starten går til det store traktortræk, som er en af de mere opsigtsvækkende events på Landbrugsmessen, hvor de store imponerende trækdyr spyer ild og kaskader af sort røg op i luften for at trække den tonstunge slæde henover den 100 meter lange banen. Der trækkes i flere klasser - både standard og farm-klasse to og tre.

Desuden bliver der rullet op for en oplevelse for de motocross-interessede. Søndag kan man nemlig opleve suset, når Danmarks bedste freestyle motocross-team Aroc.dk fyrer op for det vildeste motocrosshow. Og der bliver rig mulighed for et rigtigt gys, når de fartgale ryttere flyver som akrobater op til 17 meter gemmen luften på deres Yamaha motocross-bikes.