Vi smider mad ud som aldrig før. Madspild er ikke alene uetisk, det forårsager også udledning af drivhusgasser i et omfang, som er skræmmende. Der er imidlertid en voksende erkendelse problemet og vilje til at minimere spildet.

- Transportsektoren står for 13,5 procent af den globale udledning af klimagasser. Landbrug og skovrydning står for 31,7 procent. I kæden fra jord til bord vurderes det, at madspildet er mellem 30 og 50 procent af den globale fødevareproduktion. Dermed kommer udledning af drivhusgasser fra madspild på niveau med belastningen fra hele transportsektoren, fastslog projektleder Michael Minter fra den grønne tænketank CONCITO.  

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høegh: Vis handling 

Sådan er det også i Danmark, og fødeminister Henrik Høegh og CONCITO satte derfor emnet til debat ved en konference i dag. Indlægsholderne var aktører fra hele jord til bord kæden. 

- Hidtil har der været meget fokus på udsmid hos den enkelte forbruger, men der sker et betydeligt spild af mad allerede før, det når ud til forbrugeren, og nogle gange før råvaren bliver til mad. Kål bliver pløjet ned, æbler bliver sorteret fra og brød ender i bedste fald som grisefoder, forklarede Henrik Høegh og fortsatte. 

- Samtidig har emballering og datomærkning betydning for forbrugernes håndtering af maden. Bliver pølserne solgt i pakker med flere, end familien kan nå at spise? Er yoghurten til at få ud af kartonen? Og hvordan med holdbarheden?

Konferencen var en indbydelse til, at aktørerne i produktion og detailhandel selv skulle tage ansvar og minimere madspildet. 

- Vis handling, så undgår jeg at lave lovgivning på området, lød fødevareministerens opfordring.