Pelsdyrbranchen reducerer udslippet af ammoniak gennem dyrenes foder.

Inden 2015 er udslippet af ammoniak fra de danske pelsdyrfarme reduceret med 15 procent.

Det skal ske ved at ændre sammensætningen af minkenes foder, så en større del af proteinet optages i dyret. Dermed udskilles mindre kvælstof i dyrets gødning og udslippet af ammoniak nedbringes. Det skriver Videncentret for Landbrug, Pelsdyr i en pressemeddelelse.

Videncentret med i arbejdet med at finde de rigtige foderblandinger. 

- Kvaliteten af danske minkskind er verdens bedste, og det er lig med de højeste afregningspriser. Får minkene for lidt protein udvikler de sig dårligere, og vi risikerer at miste den status. Opgaven går derfor ud på at finde de fodertyper, der sikrer en høj udnyttelse af proteinet, men samtidig betyder, at dyrene udvikler sig optimalt, siger konsulent Henrik Bækgaard.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ambitiøs målsætning

Det praktiske arbejde foregår på pelsdyrbranchens Forsøgsfarm Vest i Holstebro. Her eksperimenteres med forskellige fodertyper, og deres effekt på dyrenes velfærd, tilvækst, skindkvalitet og miljøfaktorerne analyseres.

Planen er, at de 15 procents reduktion skal nås med en fjerdedel om året i de næste fire år. Det er en ambitiøs, men realistisk målsætning, vurderer Henrik Bækgaard.

- Vi har en klar forventning om, at det kan lade sig gøre. Til gengæld tror jeg ikke, at det ad den vej er muligt at reducere ammoniakfordampningen yderligere. siger Henrik Bækgaard.