Formålet med mødet var at fortælle om konsekvenserne af de vand- og naturplaner, der lige nu er i høring. Gruppen af landmænd havde taget initiativ til mødet for at synliggøre over for lokal- og landspolitikerne, hvilke konsekvenser vand- og naturplanerne vil få for landbruget, dets følgeerhverv og for landområderne. Stort set alle politiske partier var repræsenteret. Det skriver LRØ i en pressemeddelelse.

- Vi lever i et samfund med en rigtig stor fødevareproduktion. Vi producerer under en national særlovgivning, men eksporterer til lande med en langt mere lempelig lovgivning. Vi har nogle helt andre og langt mere skrappe betingelser at producere under. Det hænger slet ikke sammen, og politikerne skal vide, hvad der er i spil, siger Jens Ravn, Jelling, på vegne af de ca. 15 landmænd i gruppen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremtiden for landmanden

Ingvardt Johansen fortalte på mødet om de udfordringer, vand- og naturplanerne giver for hans landbrug. Han driver landbrug med svineproduktion og markbrug, og med udledning til Vejle Inderfjord rammes han meget hårdt af kravet om efterafgrøder, som han skal etablere på en tredjedel af sit areal. Det betyder vårsæd i stedet for vintersæd, og det betyder mindre avl og får dermed økonomiske konsekvenser.

Per Johansen, Vork, fortalte om de tre vandmiljøplaner og mange års miljøindsats, som har haft en stor effekt. Men denne effekt er der ikke taget fuld højde for i de nye vandplaner. Han nævnte også de mange ekstra omkostninger, der lægges på erhvervet.

Rasmus Johansen er under uddannelse til landmand. Han sagde, at man som landmand bliver begrænset i at drive landbrug.

- Jeg tænker meget på fremtiden som landmand, desværre bliver arbejdet ikke værdsat. Vi har brug for muligheder i stedet for begrænsninger, sagde han.

Landmændene påpegede, at de generelle tiltag rammer alle landmænd, og at der bør være en målrettet indsats i stedet for, da smertegrænsen nu er nået.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tab af 12.000 arbejdspladser

Landmændenes budskab til politikerne var, at planerne ikke bare vil ramme landbruget, det vil også koste arbejdspladser. Det blev understøttet af Anne Ohm, økonom i Landbrug og Fødevarer, som også var inviteret til mødet for at fortælle om de samfundsøkonomiske konsekvenser.

- Mange sektorer bliver berørt.  I dette områder vil vi miste 1.600 jobs i afledte erhverv plus tab af eksport og værditilvækst. Den samlede regning for hele landet er cirka 12.000 arbejdspladser, sagde hun.

Positiv ånd

Politikerne havde mange spørgsmål og kommentarer til landmændene, og mange gav udtryk for, at landbruget bør styrkes og at erhvervet har brug for en ”saltvandsindsprøjtning”.

Der blev udtrykt delte meninger, lige fra at Grøn Vækst skal gennemføres hurtigst muligt til dem der mente, at planerne bør trækkes tilbage og ændres med det samme.

- Vi havde en god og saglig debat i en positiv ånd. Vores ønske var at informere, og vi er glade for, at mødet ikke blev opfattet som et protestmøde men som et dialogmøde, siger Jens Ravn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nu har vi gjort noget, og nu skal I som politikere gøre noget. Vi har et fælles mål, og vi skal have landbruget til at bestå i fremtiden, lød budskabet fra landmændene til politikerne.