Virksomheder, der ønsker at komme andre affaldsprodukter end gylle i deres biogasanlæg, kan ikke få støtte til anlæggene. Det slår fødevareminister Henrik Høegh (V) fast i et svar til Folketinget.

Det var Christian H. Hansen fra partiet Fokus, der havde stillet spørgsmålet, om hvad begrundelsen for reglen om 75 procent gylle er, efter at brødproducenten Kohberg har fået afslag på støtte til virksomhedens ønskede biogasanlæg. Læs også Absurd gyllekrav kvæler grøn drøm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henrik Høegh forklarer i sit svar, at en del af tanken bag støtteordningen til biogasanlæg, som er en del af Grøn Vækst, er at sikre fødevareproduktionen gennem recirkulering af husdyrgødning.

- Fødevareministeriets tilskudsordning til etablering af biogasanlæg er en del af udmøntningen af Grøn Vækst-aftalen, og ordningen sigter derfor imod at fremme den udbygning af biogassektoren, som vedrører denne aftale, skriver ministeren i sit svar.

- Da Grøn Vækst omhandler samspillet mellem et højt niveau af miljø-, natur- og klimabeskyttelse og landbrugserhvervets vækstvilkår, og da Grøn Vækst har en målsætning om, at op til 50 procent af husdyrgødningen i Danmark udnyttes til grøn energi i 2020, er det naturligt at have et krav om en vis procentdel husdyrgødning i produktionen af biogas, hvis man skal have mulighed for at opnå tilskud under ordningen, skriver Henrik Høegh. 

- Desuden sikrer kravet om husdyrgødning, at midlerne går til forbedrede vækstvilkår for landbrugserhvervet, hvilket underbygger erhvervsdelen af Grøn Vækst aftalen. Hvis der ikke er krav om husdyrgødning risikerer vi desuden at fortrænge fødevareproduktionen, hvilket ikke er ønskværdigt ud fra en generel samfundsøkonomisk vinkel, slutter Henrik Høegh sit svar.