- Tilsynet med markvandingsboringer har tidligere ikke været højt prioriteret i kommunerne, siger miljøtekniker Dorthe Elmbo fra Viborg Kommune.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed giver hun Asbjørn Højfeldt, direktør i borefirmaet Højfeldt A/S, ret i hans udtalelser om, at det har stået sløjt til med det kommunale tilsyn af markboringerne.

Samtidigt er begge også enige om, at kommunerne på det seneste har taget skeen i den anden hånd og er blevet mere effektive i kontrollen af markboringerne.

Men landmændene i Viborg Kommune behøver dog ikke at frygte for deres indvindingstilladelser. Ifølge Dorthe Elmbo bliver de anlæg, hvor der er søgt om fornyet tilladelse, fornyet.

- I dag tager vi ud og inspicerer forholdene ved boringen, når der foreligger en ansøgning om fornyelse, fortæller hun og tilføjer:

- Vi undersøger de synlige dele af boringen for utætheder: Er der for eksempel en tæt forerørsforsegling? Vi kigger også på selve overbygningen: Er tørbrønden hævet over terræn? Er dækslet tæt? Er rørgennemføringerne tætte?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det gør vi alt sammen for at sikre, at der ikke kan løbe overfladevand ned i selve boringen og derved forurene vores grundvand, forklarer Dorthe Elmbo.

Hun pointerer, at der omkring selve boringen skal være et fredningsbælte, hvor der ikke må dyrkes, gødes eller sprøjtes.

- Vi kigger også efter andre forureningskilder tæt på boringen. Der kan eksempelvis i årenes løb være bygget en gylletank, der ligger for tæt på boringen.

Cykler og murbrokker i brønden

Dorthe Elmbo siger, at lukningen af en markboring skal ske forsvarligt, og hun finder det betryggende, at det i dag skal være autoriseret personale, der skal klare den opgave.

- Tidligere var det op til den enkelte ejer at sørge for, at boringen blev sløjfet, og der var ingen kontrol med, hvad der blev fyldt i de gamle boringer og brønde, fortæller hun og nævner, at man har fundet cykler og murbrokker i gamle brønde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Dorthe Elmbo giver kommunen først nye indvindingstilladelser, når den enkelte ansøgning er blevet vurderet. Hun tilføjer dog, at ansøgningerne som regel bliver imødekommet. Der er dog visse særligt følsomme naturområder, der holdes fri.

- Men har man en vandindvindingstilladelse i sådan et område, vil den højst sandsynligt blive fornyet. Dog ikke med større vandmængde end tidligere, siger hun.

Færre ansøgninger

Dorthe Elmbo oplever et faldende antal ansøgninger om etablering af nye boringer til markvanding. Det tilskriver hun, at størstedelen af de landmænd i kommunen, der har behov for at vande, allerede har investeret i et anlæg til markvanding,

- Men vi får en del ansøgninger om etablering af boringer som erstatning for boringer, der er brudt sammen, eller når der opstår behov for yderligere en boring på ejendommen.

I øvrigt, tilføjer Dorthe Elmbo, er det landmanden selv, der skal huske at søge om fornyelse af sin markvandingstilladelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmanden risikerer en anmærkning i forbindelse med ejendommens krydsoverenstemmelse, hvis han glemmer det, siger hun.

Dorthe Elmbo fortæller, at det øverste grundvand i Viborg Kommune ikke har det alt for godt.

- Vi finder ofte for meget nitrat i vandet og tidligere undersøgelse har vist, at der også kan påvises pesticider i det øverste grundvand. Men grundvandet i de dybe magasiner ser rigtigt fint ud, siger hun og betoner vigtigheden af, at boringerne er tætte, og at de gamle boringer bliver sløjfet korrekt.

I forrige udgave af Maskinbladet fremførte brøndborer Asger Højfeldt en markant kritik af det kommunale tilsyn med markboringerne, og han mente ligefrem, at en miljøkatastrofe truede grundvandet på grund af de mange utætte boringer rundt om i landet.

Maskinbladet har i denne udgave forelagt Asger Højfeldts mening om det kommunale tilsyn til en af landets kommuner, og miljøtekniker Dorthe Elmbo fra Viborg Kommune svarer her på kritikken og fortæller om, hvordan man i Viborg griber tingene an.