Restriktioner mod Roundup kan blive en realitet, når Miljøstyrelsen til sommer er færdig med sine undersøgelser af, hvorfor glyphosatrester er trængt ned i grundvandet.

Det oplyste miljøminister Karen Ellemann (V) for nylig på et samråd i Folktingets Miljøudvalg. Ifølge Altinget.dk var hun kaldt i samråd, fordi man i 2009 fandt glyphosat over grænseværdien i ni grundvandsmålinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På samrådet udviste Socialdemokraterne bekymring for de nedskæringer, der har fundet sted i overvågningen af grundvandet.

Grundvandsovervågningsprogrammet er blevet revideret tre gange siden 2000. Nu måler man for færre stoffer, ligesom man har færre målestationer.

I alt er udgifterne til overvågningen faldet fra 40,9 millioner kroner i 2001 til 22,6 millioner kroner i 2009, og det har tidligere fået forskere og vandværker til i Altinget at advare om, at nedskæringerne betyder et dårligere overblik over grundvandets kvalitet.

Vandovervågning er en succeshistorie

Miljøminister Karen Ellemann (V) mener dog, at de seneste års halvering af grundvands-overvågningen også fortæller en succeshistorie - nemlig om en målrettet omprioritering, der ikke har forringet overvågningen.

- Jeg synes, at der er tale om en succeshistorie, at det netop gennem løbende revisioner af overvågningsprogrammet med tilpasninger til de aktuelle behov har været muligt at effektivisere og målrette overvågningen så meget, at vi fortsat kan konstatere at vi har en meget solid overvågning af vores grundvand, sagde Karen Ellemann på samrådet i Folketingets Miljøudvalg.