Det bliver obligatorisk for en lang række landmænd at sætte en gyllealarm på tanken - se her om lovændringen rammer dig

De seneste år er der sket en række gylleudslip, som har forurenet bække og søer rundt om i landet. Det har nu fået Miljøministeriet til at kræve, at landmændene tager nogle foranstaltninger for at undgå yderligere forurening af vandmiljøet.

Miljøminister Karen Ellemann har netop underskrevet den nye bekendtgørelse om husdyrgødning, og dermed er de nye regler allerede trådt i kraft.

- Vi adskiller ved en 100 meter-grænse - forstået sådan, at der er nogle regler for, hvad man skal gøre, hvis ens gyllebeholder står inden for 100 meter af en sø eller et vandløb, og nogle regler for uden for de 100 meter, forklarer Anne Sofie Nielsen, som er Agronom ved Miljøstyrelsen.

Alarm, vold eller barriere?

Ligger gylletanken inden for 100 meter fra en sø eller et vandløb, skal den have installeret en gyllealarm. Hvis der er en hældning fra gylletanken ned mod vandet på mere end seks grader, skal landmanden desuden grave en vold rundt om tanken.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Også nogle gyllebeholdere uden for de 100 meter skal have en alarm. Det gælder igen, hvis gylletanken ligger på en skråning, der hælder mere end seks grader. I så fald skal der både installeres en alarm og bygges en barriere omkring beholderen.

Reglerne gælder alle eksisterende gyllebeholdere.

Læs også Solcellealarm advarer om gylleudslip.