Danmarks fødevaresikkerhed blev vist frem som det gode eksempel på sundhedskonferencen One Health i Melbourne, Australien den 14.-16. februar. Det skriver DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.

Konferencen havde fokus på sygdomsrisici og de udfordringer, der er forbundet med samspillet mellem dyr, fødevarer, mennesker og miljø, og hvad der skal til for effektivt at forebygge sygdomme, der kan overføres fra dyr og fødevarer til mennesker. En stigende andel infektionssygdomme hos mennesker kommer nemlig fra dyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det drejer sig eksempelvis om salmonella, SARS og fugleinfluenza såvel som bakterier, der bliver resistente over for antibiotika. Problemerne er i stigende grad globale og kan ikke kun bekæmpes på nationalt niveau.

Danmark som inspirationskilde

- For at forebygge den type globale infektionssygdomme stod det på konferencen klart, at der blandt eksperterne er enighed om, at det er vigtigt, at alle led i kæden bliver inddraget - fra den primære produktion på gårdene til bøffen ligger på tallerkenen. Det inkluderer både produktionsdyr, vilde dyr, mennesker og det miljø, vi alle er en del af, fortæller institutdirektør Henrik C. Wegener fra DTU Fødevareinstituttet, som var inviteret til konferencen som taler. 

- Det er en meget interessant udvikling set med danske briller. For sådan har vi arbejdet med at øge fødevaresikkerheden i Danmark de sidste 15 år – og det har ført til meget gode resultater, fortsætter Henrik C. Wegener.

For eksempel har vi igennem de sidste 15 år i Danmark reduceret forekomsten af salmonella i æg og kyllingeprodukter, så den i dag er tæt på nul. Det har resulteret i en reduktion af salmonellasmittede danskere til mindre end en tredjedel siden 1997. 

"Danmark har siden oprettelsen af Zoonosecentret i 1994 baseret en væsentlig del af den succesfulde indsats mod blandt andet salmonella og antibiotikaresistens på en koordineret jord-til-bord filosofi. I jord-til-bord filosofien bekæmper og forebygger vi i den primære produktion og kontrollerer i resten af kæden kombineret med en effektiv og åben deling, overvågning og samlet analyse af data fra dyr, fødevarer og mennesker," skriver DTU.