Økologiambassadører og en ny eksportanalyse skal ifølge fødevareminister Henrik Høegh (V) være med til at sætte mere fut i dansk økologi. Det skriver Ritzau.

Ministeren er på vej med en ny handlingsplan, der skal forsøge at indfri regeringens haltende løfter om, at det økologiske areal i Danmark skal fordobles inden 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planen er forsinket, og der forhandles videre i det nye år. Men ifølge Henrik Høegh bliver et af elementerne udpegning af seks økologiambassadører.

- De skal være markante spydspidser indenfor deres fagområde og inspirere nye økologiske iværksættere. De skal vise de gode eksempler, rådgive eller måske ligefrem være mentorer for nye økologer, siger Henrik Høegh.

Eksport og nye produkter

Ministeren vil desuden sætte gang i en analyse af eksportmarkeder og produkttyper.

- Danmark er internationalt kendt for sin økologi, men danske økologer er i hård konkurrence med andre stærke økologilande. Vi mangler en strategi, der kan præcisere hvilke markeder, der skal satses på, mener ministeren.

Selvom økologien under finanskrisen har sejlet på en imponerende vækstbølge, gælder det ikke væksten i nye økologiske arealer. Slet ikke nok landmænd er villige til at tage chancen med økologien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Langt fra de 18.000 hektar

Ifølge nye tal kommer der i år 13.000 nye økologiske hektar til. Men samtidig går 8000 hektar ud af økologisk drift, fordi nogle landmænd forlader branchen igen.

Bundlinjen siger dermed 5000 nye hektar. Meget langt fra de 18.000 hektarer, som der ifølge regeringens plan skal omlægges hvert år frem til 2020.

Flere eksperter advarer mod, at handlingsplanen bliver symbolpolitik fremfor netop handling.

- Jeg efterlyser mindre snak og mere handling. Vi har i økologien en potentiel guldgrube for dansk landbrug. Det er bare med at komme ud over stepperne, siger eksportchef Klaus Bentzen fra Økologisk Landsforening.