Det er ikke økologien i sig selv, der har den største indflydelse på, hvor sunde grønsager er, men i højere grad hvilket år, grønsagerne er høstet i og på hvilken lokalitet, de er dyrket. Det viser ny forskning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.

Resultaterne bygger på en række forsøg med rotter, som blev fodret med økologisk eller konventionelt dyrkede planteprodukter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Forsøgene tyder på, at det er muligt at påvirke immunstatus via dyrkningen af planterne, men vores overordnede konklusion er, at høstår og dyrkningssted har større betydning end dyrkningssystemer med hensyn til de anvendte biomarkører for sundhed i rottemodellen, siger seniorforsker Charlotte Lauridsen om de foreløbige resultater.

Er økologi sundere?

Det var særligt i et projekt med vårbyg, vinterhvede, kartofler, raps og hestebønne, at høstår og dyrkningslokalitet havde stor indflydelse på de målte sundhedsbiomarkører. Til gengæld var der ikke nogen effekt af dyrkningssystemer.

I et forsøg med gulerødder blev der dog fundet et højere indhold af kvælstof og nitrat i de konventionelt dyrkede gulerødder, men også her var sundhedmarkørerne mere påvirket af høståret end af diæten.

- Mange forbrugere anser økologiske fødevarer for at være af bedre kvalitet, sundere og mere næringsrige end fødevarer produceret ved konventionelle metoder. Der findes dog ingen forskningsresultater, der kan be- eller afkræfte forbrugernes opfattelse, siger Charlotte Lauridsen.