Regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre vil med en række nye krav til gyllebeholdere forhindre udslip af gylle til de danske vandløb.

Miljøminister Karen Ellemann (V) siger til Berlingske Tidende, at de nye krav er målrettet de områder i landet, hvor risikoen for nye uheld er størst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udslippene kan undertiden gøre voldsom skade på dyre- og plantelivet i søer og åer. Ved et uheld i 2008 slap 1.800 kubikmeter gylle ud fra en tank. Det svarer til en belastning af vandløbet med urenset spildevand på en hel dag fra en by med 700.000 indbyggere. Nu sætter vi ind med nye målrettede krav, der giver os størst mulig miljøgevinst for pengene. Vi begrænser risikoen for nye uheld uden at pålægge landbruget store økonomiske byrder, siger Karen Ellemann til avisen.

Det vil ifølge ministeren blandt andet sige, at landmænd, der har gyllebeholdere i særlige risikoområder, får valget mellem at flytte beholderen eller etablere en barriere rundt om den. Desuden stilles der krav om at installere gyllealarmer på beholdere, som ligger nærmere end 100 meter fra vandløb, og der indføres øget offentlig kontrol med gyllebeholdere tæt på vandløb.

Hos Landbrug & Fødevarer er holdningen, at det er superfornuftigt fremadrettet at placere gyllebeholdere, så der ikke er risiko for skade på vandmiljøet, men direktør for Miljø & Energi i Landbrug & Fødevarer, Niels Peter Nørring, er kritisk over for de skrappe tekniske krav, der nu stilles til de eksisterende gyllebeholdere, der ligger i risikozonerne, fordi der stort set aldrig er sket udslip på grund af lækkede gyllebeholdere.

- Når der er sket udslip, har det som regel været på grund af væltede gyllevogne eller i forbindelse med pumpning til og fra tanken. Og vi mener derfor, at man burde fokusere på de steder, hvor der er risiko for udslip, når man kommer med så stort et indgreb, siger Niels Peter Nørring.

Han peger på, at forslaget vil ramme enkelte landbrug særdeles hårdt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange vil for eksempel slet ikke kunne bygge en barriere på grund af beholderens beliggenhed i forhold til blandt andet bygninger, siger Niels Peter Nørring.

- Men når politikerne har besluttet, at gylletanke enten skal flyttes eller forsynes med barrierer, så er det meget vigtigt, at der ikke kommer andre regler i vejen for, at det så også kan lade sig gøre. Det handler om eksempelvis miljøtilladelser og tilladelser efter planloven, siger han.