Det skriver landbrug.dk - kvæg.

Et højt celletal betyder nemlig ringere smag og dårligere mælkekvalitet, selv om det ikke i sig selv er cellerne, der ændrer mælkens smag og karakter, men de øvrige forandringer der også følger med ved betændelse i yveret.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Yveret producerer mindre mælk, når det er betændt. Overstiger celletallet 100.000, begynder ydelsen derfor at falde. Ydelsesfaldet afhænger af koens laktationsnummer og graden af infektion. Men det vil typisk to uger efter kælvning ved et celletal på 200.000 være på cirka tre procent. Dette mælketab bliver endnu højere sidst i laktationen, skriver landbrug.dk - kvæg.

Som konsekvens af en lavere produktion falder også mængden af mælkens større komponenter. Det medfører et fald i tørstofindhold på mellem 5 og 15 procent. Det skyldes blandt andet, at fedtindholdet mindskes med op til 10 procent. Men det er især selve fedtsammensætningen, som ændres, idet mængden af frie fedtsyrer stiger.  

Øget saltkoncentration

Også saltkoncentrationen i mælken begynder at ændre sig, når celletallet overstiger 100.000. Det skyldes, at mælkens indhold af laktose (mælkesukker) reduceres med cirka 10 procent ved yverbetændelse. Denne reduktion sker lineært, det vil sige jo højere celletal, jo mindre laktose. Det siges, at nogle ældre landmænd bruger denne begyndende saltsmag i mælken som tegn på tidlig infektion. 

Yverbetændelse har også betydning for vitamin-indholdet. Det er især indholdet af B- og C-vitaminer, der reduceres med mellem 10 og 50 procent ved et højt celletal.