Ulrik Wilbek holdt foredrag for 450 landmænd om, hvor vigtigt det er, at lederen kender de forskellige typer, der findes blandt medarbejderne

Før håndboldlandskampen mandag aften var 450 landmænd til foredrag med B.S. Christiansen og Ulrik Wilbek, som begge talte om ledelse.

Ifølge Ulrik Wilbek er der ikke nødvendigvis den store forskel på at være landstræner for herrelandsholdet i håndbold og at være leder på en landbrugsbedrift. I begge tilfælde skal man have sit team til at fungere - og her er det ifølge landstræneren vigtigt at kende de forskellige typer.

Han havde et diagram med, der viste fire forskellige typer mennesker opdelt i farverne grå, blå, grøn og rød.

- Grå er den strukturerede type. Det er ham, du møder på motorvejen, som kører med 110 kilometer i timen ude i overhalingsbanen, og som er ligeglad med, at andre kommer hurtigere bagfra og gerne vil forbi - han har jo retten på sin side, forklarede Ulrik Wilbek.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Modsatrettede typer

Modsat grå i diagrammet er farven grøn:

- Grøn er den kreative. På håndboldbanen er det for eksempel Lasse Boesen, som midt i kamp bestemmer sig for at finde på et vanvittigt nyt system, som ingen har prøvet før. 

Ulrik Wilbek forklarede, at det somme tider kan give problemer at have den grå og den grønne type til at arbejde sammen.

- Den grå kan godt lide faste arbejdstider, og han står der og venter i god tid, mens den grønne slet ikke dukker op. Han har nemlig lige fået en idé til noget, som han mener, vil give en bedre løsning, sagde Ulrik Wilbek.

Hensynsfuld eller målrettet

De andre to typefarver er blå og rød:

- Blå er den hensynsfulde. Det er den bilist, du kommer til at holde bag ved på vej ind i en rundkørsel, hvor det godt kan tage et stykke tid, inden vi kommer videre, fordi den blå er opmærksom på andre og tager hensyn til, at der måske kan komme nogen ind i rundkørslen fra de andre veje.

- De blå er rigtig dejlige at have på sit hold, men har den udfordring, at når de er gode til noget, skal de turde at gå frem og gøre det, sagde Ulrik Wilbek.

Modsat blå er den målrettede rød farve.

- Rød vil vinde for enhver pris - de vil se resultater og kan godt være lidt ligeglad med, hvordan vi kommer derhen. I trafikken er det den lastbilchauffør, som får øje på en anden lastbil langt fremme, som kører en halv kilometer i timen langsommere end ham selv. Så han kører ud - og blinker bagefter - og så trækker han otte kilometer kø efter sig.

Lære om hinandens type

Ulrik Wilbek understregede, at det er vigtigt, at man i et team kender hinandens typer og lærer, hvordan man skal takle hinanden.

- Hvis en rød på håndboldbanen råber ad den blå: "Din idiot - hvorfor spillede du ikke mig", så vil den blå tænke "Jamen mener han virkelig, at jeg er en idiot - han plejer da at være så flink". 

- Og den blå lærer til gengæld, at når den røde har brændt det afgørende straffe lige før tid, så er det ikke lige dét tidspunkt, den blå skal komme og sige "kom igen, der er en ny kamp i morgen". Da skal han holde afstand.

Også når man ansætter medarbejdere, skal man ifølge landstræneren sørge for at have lidt af alle de forskellige typer. 

- Mange ledere ansætter folk, der tænker ligesom én selv. Det går også supergodt i medgang, men lige så snart der er modgang, står alle der med hænderne i lommerne. "Kan du ikke træde til," siger lederen. "Nej, jeg tænker jo ligesom dig," siger medarbejderen. Derfor er det vigtigt at have forskellige typer, forklarede Ulrik Wilbek.

Læs også Landmænd i rød-hvide farver.

Læs også 450 landmænd skal se EM håndbold.