I den nye udgave af Bovilogisk, der udkommer den 17. december, kan du læse om, hvordan en ny fodringsstrategi med nedtrapning af sojaskrå til fordel for lucerne og sodakorn har givet markant ydelsesfremgang i den 320 årskøer store besætning på Gjorslev Gods.

Ydelsen er således gået frem med over 1.000 kg EKM til 10.840 kg EKM på ni måneder. Bag den nye strategi står kvægbrugsleder Christian Pedersen, der tiltrådte i februar 2010.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg ændrede en del ved fodringen for at gøre den mere enkel og få mere mælk af køerne, forklarer han.

Forenklingen er sket ved at lave en ugemix og ved at tildele mere lucerne og sodakorn og skære ned på sojaskrå og rapskager. Ud over ydelsesfremgangen har sidegevinsterne været højere sundhed hos køerne og en markant besparelse på indkøbte fodermidler.

Fodringskonsulenterne er fravalgt

Foderplanen i dag består af følgende: 4,0 FE lucerne, 1,0 FE ærter, 7,0 FE majs, 4,0 FE sodakorn og 6,0 FE ugemix.

Ugemixen blandes hver onsdag med sojaskrå, roepiller, rapskager, fedt, melasse, mineraler, kridt og salt.

- Vi blander i alt to vognlæs med en meget stor blandesikkerhed, som også giver en stor effektivitet, vurderer Christian Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har fra begyndelsen fravalgt fodringskonsulenter og har i stedet brugt sit personlige netværk.

- Både i begyndelsen og nu rådfører jeg mig med to landmænd fra Jylland, Hans Peder Hornbjerg og Torben Kragh. Hans Peter mente, vi skulle lave sodakorn, fordi vi har meget hvede på godset. Og det har givet resultater, fremhæver Christian Pedersen, der i seks år har arbejdet for Torben Kragh.

Sodakorn guld for nykælvere

Sodakorn er et relativt billigt fodermiddel på Gjorslev Gods, fordi man selv har et højt udbytte i hveden. En blanding sodakorn består af otte ton hvede, 275 kg soda, 550 kg halm og 1.600 liter vand.

- Brugen af foderkorn har resulteret i, at vores nykælvere kommer hurtigere i gang. Nogle vil forvente problemer med det store indhold af sodakorn i foderplanen, men vi har ingen problemer haft, konstaterer Christian Pedersen.

Læs mere om Gjorslev Gods i næste nummer af Bovilogisk, der udkommer den 17. december. Abonnement kan bestilles på 7620 7900 eller på www.bovilogisk.dk.