Oplever du fra tid til anden, at der i forbindelse med en levering af kraftfoder ses en uforklarlig stigning eller fald i ydelsen, enten mængdemæssigt eller i indhold af værdistof? Eller oplever du, at antallet af sygdomme i perioder kan stige voldsomt for kort tid efter at forsvinde helt - uden at der findes en direkte forklaring på det?

Er dette tilfældet, kan forklaringen ifølge Peter Leth Henriksen, kvægbrugskonsulent, Syddansk Kvæg være, at din kraftfoderblanding ikke indeholder det, som dit grovvareselskab har lovet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grovvarefirmaerne sender hver dag tonsvis af kraftfoderblandinger ud til landmænd, som blindt stoler på, at blandingen indeholder det, der står på indlægssedlen.

- Reelt har landmanden ikke andre muligheder end at stole på den, med mindre han får udtaget en botanisk analyse af kraftfoderet, konstaterer Peter Leth Henriksen.

Afvigelser kan have store konsekvenser

Videncenter for Landbrug har i flere omgange i de seneste år i samarbejde med flere rådgivningscentre gennemført undersøgelser af en række kraftfoderblandinger for at undersøge, om de reelt indeholder det, som følgesedlen angiver. Kraftfoderblandingerne undersøges ved en botanisk analyse, hvor man ved hjælp af mikroskop bestemmer, hvilke bestanddele blandingen består af.

Flere af undersøgelserne har vist, at kraftfoderblandingerne afviger væsentlig fra, hvad blandingerne burde indeholde.

- En undersøgelse i dette efterår indeholdt en blanding korn, hvor følgesedlen deklarerede, at der intet korn var i. Hvis foderrationen eksempelvis i forvejen ligger højt i stivelsesniveau, kan det have alvorlige konsekvenser, hvis køerne tildeles en sådan kraftfoderblanding, som, man regnede med, ikke indeholdt stivelse, påpeger Peter Leth Henriksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Større afvigelser er blevet tilladt

I forbindelse med den nye foderstoflovgivning er der fastsat nye tolerancegrænser for, hvor meget foderet må afvige fra det, der angives i følgesedlen. Tolerancerne virker ens både ved for højt og lavt indhold i kraftfoderet.

- Tolerancerne er lempet lidt i forhold til de grænser, der var tidligere, og på den måde tillades større afvigelser i forhold til sammensætningen - til glæde for grovvareselskaberne, understreger Peter Leth Henriksen.

Læs mere i næste nummer af Bovilogisk, der udkommer den 19. november. Abonnement kan bestilles på 7620 7900 eller på www.bovilogisk.dk.