Kobber bliver ophobet i danske landbrugsjorder, der gødes med svinegylle. Det skyldes, at kobber anvendes som vækstfremmer i svineproduktionen.

Samtidig er tungmetallet et flittigt anvendt plantebeskyttelsesmiddel i såvel konventionel som økologisk planteavl uden for Danmarks grænser. Det skriver Det Biovidenskabelige Fakultet - Life - ved Københavns Universitet på fakultetets hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultater fra en netop offentliggjort artikel i tidsskriftet Environmental Science & Technology viser, at jordens bakterier i kobberforurenet jord udvikler resistens ikke blot overfor kobber, men også over for antibiotika:

- Vi ved fra vores tidligere forskning, at bakterier kan udvikle resistens mod kobber i jord for, at de kan overleve. Selv en mindre øgning af jordens kobberindhold kan medføre udvikling af kobber-resistente bakterier. Det nye er, at denne forøgede kobberresistens er koblet til resistens over for vigtige antibiotika, som vi i dag bruger til at bekæmpe bakterieinfektioner hos mennesker, fortæller lektor Kristian Koefoed Brandt fra Institut for Jordbrug og Økologi ved Life og tilføjer:

- Det er sandsynligt, at kobber på samme måde medvirker til at gøre bakterier resistente over for nye antibiotika, som vi endnu ikke har taget i brug.