- Direktør Carl Emil Larsen (Danva, red.) blev i TV2 News citeret for, at mere end 1200 vandværksboringer skulle være lukket de sidste 10 år som følge af forurening med pesticider. Denne udtalelse er i direkte modstrid med den seneste opgørelse fra Geus, siger Carl Åge Pedersen, direktør, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion.

I den seneste overvågningsrapport fra GEUS står følgende at læse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Antallet af boringer med fund over grænseværdien er generelt faldet fra 2000, men dette kan skyldes, at kvantiteten af rapporterede indvindingsmængder for vandværkerne er dalende, eller andre årsager. Der blev formodentlig lukket mindst 100-150 vandværksboringer pr. år i perioden frem til 2001 på grund af pesticider, hvorefter antallet er faldet til under 20 i 2007 og 2008, hvilket ses i figuren ovenfor.

- Det er naturligvis fund over den meget lave grænseværdi (angivet med rød farve), der er gældende for pesticidrester i drikkevand, der kan bekymre og være årsag til lukning, men som figuren viser, er dette antal faldet drastisk de seneste år, antallet af boringer i alt de sidste 10 år med grænseoverskridende indhold ligger langt under de mere end 1200, som Danvas direktør fremfører, fortsætter Carl Åge Pedersen og efterlyser nærmere dokumentation fra Danva.

Ikke fra markbruget

Djurslands Landboforening undersøgte i september 2009 en påstand, som blev bragt i TV Østjylland om at 16 angivne vandværker/boringer på Djursland var forurenet med pesticider.

Resultatet var:

- Med baggrund i materialet fra Geus kan vi konkludere, at der på Djursland ikke er en udvikling i retning af, at der kan findes flere og flere pesticider i grundvandet – tværtimod er der blevet færre og færre. I dag kan der kun findes eet pesticid, der relaterer til markbruget, og dette stof (Bentazon) findes i dag i lavere koncentrationer end tidligere og er i dag også under grænseværdien, skrev Djursland Landboforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke bare på Djursland, det forholder sig således. Langt hovedparten af fund over grænseværdien er gjort af nogle totalherbicider, som har været forbudt i flere år, og som er brugt udenfor dyrkningsjorden på pladser, veje, og faktisk også af vandværkerne til at holde uønsket ukrudt væk fra installationerne, forklarer Carl Åge Pedersen.

Han understreger, at den nuværende pesticidanvendelse under den stramme danske godkendelsesprocedure ikke udgør nogen risiko for danskerne drikkevandsforsyning.