En undersøgelse fra FDB Analyse lavet til Økologisk Landsforening viser, at der er langt størst opbakning til GMO blandt den yngre del af befolkningen. 

Den gennemgående holdning blandt danskerne er dog stadig skepsis, når det kommer til GMO.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FDB Analyse har spurgt 1002 danskere mellem 15 og 74 år, om de er for eller imod brug genmodificering til forskellige formål. Se de foreslåede formål i tabellen under "Se flere billeder" til højre for artiklen.

Det eneste formål, der er flertal for, er planter, der er gensplejset for at kunne afsløre, om der ligger gemte landminer i jorden. Her var 57 procent for, 22 procent imod, mens 23 procent svarede ved ikke.

Unge siger ok til GMO i lægemidler

Blandt de 15-34-årige var hele 66 procent for brug af gensplejsning til at finde landminer, og yderligere to formål slap i gennem nåleøjet.

De unge går også ind for lægemidler fremstillet gennem gensplejsning af mikroorganismer i lukkede tanke samt bomuld, der er gensplejset for at reducere brugen af sprøjtemidler i bomuldsproduktionen. 

Samlet set var der kun seks ud af de 15 foreslåede formål, som flertallet af den unge gruppe var decideret imod. Til sammenligning var både gruppen fra 35-54 år og fra 55-74 år imod 10 ud af 15 GMO-formål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det mest upopulære formål blandt samtlige grupper er laks i dambrug, der er gensplejset for at blive større, men også GMO'er i grøntsager møder modstand blandt befolkningen.

Skepsis kommer med livserfaring

Direktør for Økologisk Landsforening, Paul Holmbech, er ikke overrasket over resultatet.

- Forbrugerne er med på GMO i lukkede systemer til for eksempel lægemidler, men ikke GMO i fødevarer, fordi vi ikke ved, hvad de langsigtede konsekvenser er, siger han.

Han tør ikke med sikkerhed sige, hvorfor de unge er mere positivt stemt over for GMO end de ældre. 

- Det kan være fordi, de unge er mindre kritiske over for ny teknologi, siger Paul Holmbech og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De ældre har for eksempel oplevet perioder, hvor sprøjtemidler skulle være helt fantastisk, og vi blev lovet, at der ikke var konsekvenser for miljø og sundhed. Men det viser sig så at være forkert. En vis skepsis kommer med mere livserfaring, forklarer han.

- Men det er bare spekulation, slutter han.