En økolog har tre muligheder, hvis han vil give sig i kast med biogas, fortalte Karsten Buchhave fra Bigadan ved et møde om økologisk biogas i Herning onsdag aften. Mødet var arrangeret af landboforeningen Heden & Fjorden i samarbejde med Videncentret for Landbrug, Økologi.

- Landmanden kan enten bygge sit eget gårdanlæg - men det er sjældent, at økologiske brug er så store, at det vil være rentabelt - eller han kan gå sammen med en flok andre landmænd om et rent økologisk anlæg - men det er en lang og svær proces, og manglende virkemidler er en udfordring, siger Karsten Buchhave, der har 25 års erfaring med biogas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den tredje mulighed er, at han kan levere biogas til et allerede eksisterende anlæg. Det er en oplagt mulighed og økonomisk fornuftigt at levere til et allerede etableret, fungerende anlæg, siger Karsten Buchhave.

Udbygges til økologi

Karsten Buchhave, som har været med til at etablere en række biogasanlæg, ser flere fordele ved at udbygge et eksisterende anlæg til også at have en økologisk produktion:

- Lettere og kortere myndighedsbehandling

- Mulighed for at udnytte eksisterende infrastruktur - og også eksisterende energiafsætningskanaler

- Mindre investeringsomfang

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Stordriftsfordele

- Større reversibilitet i investeringen

Mindre skarp økologisk profil

Der er selvfølgelig også nogle ulemper, mener han:

- Der er endnu kun et begrænset antal biogasanlæg i Danmark. Der skal være en gensidig interesse, men jeg tror nu, at mange anlæg ville være positivt indstillede over for sådan en henvendelse, siger han og fortsætter:

- De økonomiske interesser kan selvfølgelig være forskellige, og endelig kan metoden give en mindre skarp økologisk profil, når man fletter fingre med de konventionelle. Men det er et mindre problem, det er bare et spørgsmål om at holde det adskilt, siger Karsten Buchhave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke nem opgave

Selv om Karsten Buchhave tror på ideen om at udbygge eksisterende anlæg til økologi, understreger han, at det ikke er nogen nem opgave.

- Lad nu være med at tro, at der ikke er nogen problemer ved at starte det her op, advarer han.

- Det er i hvert fald klogt at begynde med et forsøg - for eksempel at teste blandingen af kløvergræs og kvæggylle, før man begynder at slå et stort anlæg op, lyder det afsluttende råd fra Karsten Buchhave.