Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF) bliver nedlagt som selvstændig enhed i den nye reorganisering af Aarhus Universitet (AU).

Fremover bliver forskningen på DJF placeret i et nyt fakultet sammen med Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) og Det Naturvidenskabelige Fakultet (NAT), som også er en del af AU. Det nye fakultet kommer til at hedde: Fakultet for Naturvidenskab og Teknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I denne reorganisering af AU vil ni fakulteter blive lagt sammen til fire. Reorganiseringen er en del af en faglig udviklingsproces for AU. Tidsplanen for denne proces forløber til januar 2012. Processen blev officielt sat i gang i juni i år.

Der skal findes en ny ledelse, nye institutter, ny administrativ struktur, styrkede karriereveje og øget indflydelse samt ny organisation. Af væsentlige tidspunkter i tidsplanen kan nævnes, at de nye hovedområder etableres i januar 2011, de nye institutter etableres i maj 2011, den nye administrative struktur besluttes i februar 2011 og den nye økonomiske struktur skal være gennemført i januar 2012.

Medarbejderne involveres undervejs og de arbejds- og styregrupper, som er nedsat til at udføre arbejdet vil løbende orientere de andre medarbejdere om arbejdet.

Medarbejderne kan få nye arbejdsområder som konsekvens af den nye organisering. Det sker efter aftale med nærmeste leder. Der afholdes ”ønskerunder”, hvor den organisatoriske, geografiske og faglige placering drøftes med den enkelte medarbejder.

Skal der ske tilpasning af antallet af medarbejdere, vil ledelsen først og fremmest forsøge at lade det ske ved naturlig afgang. Men man ved selvfølgelig endnu ikke, om kabalen går op, da de nye hovedområder, institutter og så videre endnu ikke ligger fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AU’s faglige udviklingsproces

Reorganiseringen af AU – eller den faglige udviklingsproces – er sat i gang for at møde de globale udfordringer for universiteter.

Ifølge Jørgen Jørgensen, universitetsdirektør på AU, er formålet med denne proces at udvikle stærke forsknings- og uddannelsesmiljøer samt tiltrække de bedste forskere, undervisere, og studerende samt at sikre sig en voksende andel af de konkurrenceudsatte midler såvel nationalt som internationalt.

Man ønsker desuden at sikre, at AU modsvarer samfundets behov for skabelse af viden, uddannelser af højeste kvalitet og vidensudveksling.

Rektor Laurits B. Holm-Nielsen peger ligeledes på, at fusionerne vil skabe nogle synergimuligheder, som ikke er udnyttet tilstrækkeligt i dag. Han regner med, at bestyrelsens beslutning om at gå igennem denne proces vil styrke et i forvejen stærkt AU. Han mener, at kvaliteten og samspillet mellem grundforskning, strategisk forskning og anvendt forskning øges.

Hvad sker der med forskningen i det primære jordbrug?

DJF har i de senere år været igennem flere sparerunder. Der har været to i 2010.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den sidste blev meldt i september måned i år. Der skal nedlægges cirka 50 stillinger. I begyndelsen af året blev nedlagt 65 stillinger.

DJF’s nuværende dekan, Just Jensen kalder ifølge en pressemeddelelse fra 21. september nedskæringerne for skadelige for den forskning, som har fokus på det primære jordbrug.

- Jordbrugsforskerne har i de senere år oplevet stadigt ringere muligheder for at skaffe midler til forskning, som handler om jordbrug og primærproduktion af fødevarer.

Det er en uheldig udvikling i en situation, hvor Danmark og resten af verden snart vil stå overfor store udfordringer med at skaffe tilstrækkeligt med fødevarer. Samtidig peger DJF på, at det er samfundets udfordring at sikre produktionen af flere fødevarer via produktionsmetoder, som tager flere hensyn til miljø og natur. Intensiveringen af produktionen og den stigende efterspørgsel på fødevarer vil nemlig kunne give store problemer for miljøet og de resterende naturarealer.

- Der er derfor et stort behov for jordbrugsforskning, som kan sætte os i stand til at møde udfordringer både i Danmark og især på globalt plan. Tæppet er imidlertid ved at blive trukket væk under denne forskning, siger Just Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De faldende ressourcer til jordbrugsforskningen vil også give problemer for jordbrugserhvervet i Danmark. En fortsat konkurrenceevne for den danske jordbrugs- og fødevaresektor er afhængig af en fortsat forskning på området.

- Problemet er, at de senere års omlægning af forskningspolitikken i Danmark har udsultet den strategiske forskning inden for jordbruget. Der er et stort behov for, at forskningsrådene prioriterer denne opgave, siger Just Jensen.

Ny dekan er fysikprofessor

Den nye dekan på Fakultet for Naturvidenskab og Teknologi, som Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet nu bliver en del af, er Brian Bech Nielsen.

Han er i øjeblikket institutleder på Institut for Fysik og Astronomi, hvor han i 2007 blev udnævnt til professor i eksperimentel faststoffysik. Han forsker blandt andet i halvledermaterialer som silicium og har tæt tilknytning til universitetets iNANO Center.

– Samlet set er Fakultet for Naturvidenskab og Teknologi højt respekteret med et bredt spektrum af naturvidenskabelige opgaver. Nu gælder det om at udnytte synergierne mellem de tre sammenlagte hovedområder (NAT, DJF og DMU). Den største udfordring bliver at skabe en ny fælles identitet og et hovedområde, der tilbyder fremragende uddannelser, leverer anvendt og grundvidenskabelig forskning på højeste internationale niveau og samtidigt professionelt og kvalitetsbevidst understøtter myndigheder og erhvervslivet med den fornemste viden, siger Brian Bech Nielsen.