Landbrugets drivhusgasser skal nedbringes, fastslår Klimakommissionen i dens netop offentliggjorte rapport. Men hvordan skal det gøres? Landbrug & Fødevarer er enig i målet, men ikke i midlerne. Det skriver Altinget.dk.

Kommissionen opstiller fire anbefalinger, der vedrører nedbringelse af drivhusgasser i blandt andet landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den foreslår for eksempel, at man iværksætter en nærmere undersøgelse af, om emissionerne af drivhusgasser uden for energisektoren kan prissættes ved inddragelse i et kvotesystem eller ved pålægning af afgifter.


- Anbefalingen er udtryk for, at Klimakommissionen har bestået af et flertal af økonomer, siger Jørgen Henningsen, medlem af Klimakommissionen.

Afgifter på metangas?

Han erkender, at det er vanskeligt at måle methan og lattergas fra for eksempel en ko, og Klimakommissionen har derfor ikke taget stilling til, om det er rigtigt at afgiftsbelægge området. Men den afviser det heller ikke.

- Fordi det er vanskeligt at måle emissionerne fra landbruget tilstrækkeligt præcist til, at de kan reguleres med økonomiske styringsmidler, har Kommisionen på det område været forsigtig. Der står i virkeligheden i den anbefaling, at Kommissionen måske ikke er så sikker på, at de økonomiske styringsmidler inden for energisektoren har samme berettigelse som på området uden for.

- Så man siger indpakket i pæn emballage, at der kan være grund til at undersøge om den samme form for styringsmidler også vil kunne bruges på landbrugets emissioner, siger Jørgen Henningsen til Altinget.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lavbundsjord tilbage til naturen

Mere præcis er Kommissionen omkring anbefalingen om dyrkning af lavbundsjorde.

- Lavbundsjorde er drænet land, som er dårlige til at binde CO2 i jorden. Intensiv dyrkning af lavbundsjorder medfører derfor store udledninger af CO2 og lattergas, som vil kunne reduceres betydeligt ved at tilbageføre arealerne til naturen eller til dyrkning af energiafgrøder, skriver Kommissionen.

Den foreslår derfor at lægge afgifter på produktionen på lavbundsjorde, så det bliver så urentabelt, at landmanden vælger ikke at dyrke jorden. Men det er direktør i Landbrug & Fødevarer, Claus Søgaard-Richter, helt uenig i.

- Vi er ikke enige i, at der skal laves afgifter på lavbundsjorde. Vi har selv foreslået, at nogle af arealerne bliver købt ud af drift. Det foreslår regeringen også. Klimakommissionen foreslår så at lægge en afgift på produktionen, så det ikke kan betale sig at dyrke de her arealer. Det ville være en dum afgift, som ville hæmme erhvervets konkurrenceevne, mener Claus Søgaard-Richter.