Der har i flere år været diskussioner om, hvorvidt mælk er sundt.

Mennesker har fysiologisk behov for de næringsstoffer, som vores mad indeholder, ikke for en bestemt fødevare - og størsteparten af fødevarerne er ikke kun sunde eller usunde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fleste fødevarer indeholder en række forskellige næringsstoffer som proteiner, kulhydrater, fedtstoffer, vitaminer  og mineraler. Det gælder også for mælk. Det oplyser DTU Fødevareinstituttet.

- For langt de fleste sygdomme ser vi, at det er gavnligt, hvis man indtager en moderat mængde mælk eller andre mælkeprodukter. Vi ved ikke, hvilke stoffer der er de gavnlige i mælk, og netop derfor kan vi ikke pege på alternativer, siger forsker Camilla Hoppe fra DTU Fødevareinstituttet.

Forebygger kræft og diabetes


Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har gennemgået litteraturen om sygdomme og sygdomsforekomster og ser, at der er en nedsat risiko for en lang række sygdomme som for eksempel udvikling af type 2 diabetes, slagtilfælde samt tyk- og endetarmskræft ved et højt indtag af mejeriprodukter. Men de ser også tegn på, at der er en øget risiko for prostatakræft.

Der er ingen klare konklusioner i forhold til mejeriprodukters indflydelse på børn og unges sygdomsrisiko, fordi de fleste af undersøgelserne primært er udført på voksne. 

Ud fra vores beregninger vurderer vi, at alle raske danskere over to år dagligt bør indtage i størrelsesordenen en kvart til en halv liter mælk eller mælkeprodukter i en kost, der lever op til næringsstofanbefalinger og officielle kostråd, siger seniorforsker Anne Marie Beck fra DTU Fødevareinstituttet.