Resistente stafylokokker i svinebesætninger smitter som regel kun fra husdyr til medarbejdere i husdyrproduktionen. Men i yderst sjældne tilfælde spredes stafylokokkerne også fra menneske til menneske.

Hos Sundhedsstyrelsen bekræfter overlæge Tove Rønne, at der muligvis er sket en lille stigning i antallet af smittede, men hun maner til besindighed:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og generelt må vi stadig sige, at spredning blandt mennesker fortsat er et lille problem. Men det er selvfølgelig noget, vi følger nøje, siger Tove Rønne til Ritzau.

Svingende statistik


Statens Seruminstitut (SSI) overvåger antallet af smittede med CC398, som de resistente stafylokokker fra husdyr hedder. I 2008 var der 64 smittede, i 2009 var der 39, mens der i 2010 ind til videre er 41 smittede. 

SSI understreger over for Ritzau, at tallene er så små, at der ikke skal meget til, før det statistisk giver store udsving. Og Tove Rønne påpeger, at stigningen kan skyldes, at man har undersøgt flere mennesker.

Nicolaj Nørgaard, direktør i Videncenter for Svineproduktion, Landbrug & Fødevarer, fremhæver, at en screening blandt landmænd i 2008 på svineproducenternes kongres i Herning udført af SSI viste, at blot tre procent af i alt 800 testede var smittede:

- Det ligger betydeligt højere i andre lande, og vi har ingen officiel statistik, der tyder på, at smitten fra svineproduktionen er stigende, siger Nicolaj Nørgaard til Ritzau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antibiotika-kurven skal knækkes


Direktøren understreger over for Ritzau, at det er vigtigt, at kurven med antibiotikaforbruget i svineproduktionen knækkes, så risikoen for resistens mindskes. Den nye gul-kort-ordning, hvor landmændene bliver indberettet, hvis deres antibiotikaforbrug er for højt, vil få en stor effekt, mener han:

- Allerede nu er der sendt varslingsbreve ud til 1200 landmænd, og det har gjort stort indtryk. Jeg er ikke i tvivl om, at ordningen vil kunne aflæses snart i et faldende forbrug af antibiotika, siger Nicolaj Nørgaard til Ritzau.

Han påpeger, at svinebranchen allerede har forbudt det kritiske antibiotikum, cephalosporin, som bruges i behandlingen af mennesker. 

Det årlige gennemsnit på mennesker med resistente stafylokokker, der ikke er relateret til husdyrproduktionen, ligger på omkring 800-900 smittede.

Torsdag eftermiddag afholder Syddansk Universitet konference om antibiotikaforbruget i dansk landbrug.