Forårets interne Venstre-slagsmål om vandplanerne er blusset op igen. Det står klart, efter miljøminister Karen Ellemann (V) tirsdag måtte opgive at få sine partifællers accept af planerne. Det skriver Altinget.dk.

Ministeren havde håbet at få vandplanerne godkendt på gruppemødet, men opgav planen, da en teknisk gennemgang for interesserede Venstre-folk tidligere på dagen viste, at der i gruppen var markant utilfredshed og bekymring over planerne. Venstrefolkene kræver et nyt udkast, som i langt højere grad tilgodeser landbruget.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kritikken fra Venstrefolkene skyldes dels en generel bekymring for, at vandplanerne vil skade landbruget, dels retter kritikken sig mod flere specifikke problemer - blandt andet markvanding, vandløbsvedligeholdelse, spildevand og endelige landbrugets kvælstof-reduktion.

Hvad var det, vi aftalte?

Ikke mindst den sidste diskussion er velkendt. Kravet om en kvælstofreduktion på 19.000 tons inden 2015 vakte nemlig også debat, da vandplanerne var i teknisk forhøring i foråret. Borgmestre og landmænd fra især limfjordsområdet mente, at kravene ville lukke regionens landbrug.

Regeringen og Dansk Folkeparti reagerede på kritikken ved at indgå aftalen Grøn Vækst 2.0. Denne aftale skulle være et kompromis mellem miljø-interesser og landbrugs-interesser, men nu viser det sig, at der langt fra er enighed om, hvad man egentlig har aftalt.

Aftalen siger nemlig på den ene side, at man skal undersøge, om man kan bruge vandrammedirektivets undtagelsesbestemmelser til at udskyde reduktionen af 10.000 tons kvælstof. På den anden side siger aftalen, at målet om at reducere 19.000 tons kvælstof inden 2015 står fast.

Da undersøgelsen af undtagelsesbestemmelserne først er færdig i 2011, mener man i Miljøministeriet, at målet stadig er 19.000 tons i 2015. Det har de nye udkast til vandplanerne afspejlet - og det har vakt harme hos en række venstrefolk, som mener, at aftalen var, at man skulle reducere 9.000 tons og først i 2011 se nærmere på de sidste 10.000 tons.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også Konservative og Dansk Folkeparti er utilfredse og vil ikke støtte det udkast, de har set.