At luften fra svinestalde kan lugte af alt andet end roser kan ingen være i tvivl om. Det, der er mere svært at få hold på, er målinger af de stoffer, der er skyld i den generende lugt, men det har forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet fundet en løsning på.

I samarbejde med Landbrug & Fødevarer har de udviklet en metode, der kan måle stofferne, mens de opstår. Det skriver fakultetet på sin hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gødning fra svin indeholder en lang række kemiske forbindelser, herunder fenoler, indoler, aldehyder, ketoner, aminer og flygtige svovlforbindelser.

Hidtil har forskerne samlet prøver af luften, som de har taget hjem til laboratoriet for at analysere med gaskromatografi kombineret med massespektrometri. Men det har kun givet et øjebliksbillede af luftens indhold af lugtstoffer.

Svært at måle


- Flere af stofferne i luften fra svinestalde er meget flygtige og reaktive. Desuden er de ofte til stede i meget små mængder. Det gør dem utroligt svært at måle, forklarer seniorforsker Anders Feilberg fra Institut for Biosystemteknologi ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.

 

Forskerne udviklede derfor en alternativ målemetode, der kan måle luften kontinuerligt. Det sker ved hjælp af såkaldt online proton-transfer-reaction massespektrometri (PTR-MS). Teknikken anvendes til løbende at identificere og kvantificere flygtige stoffer.


Ikke alene er det lykkedes forskerne at måle stoffer, der tidligere har været meget svære at måle, de fik også for første gang et overblik over lugtforholdene over tid.

 

Resultaterne viste, at udledningen af de ildelugtende kemiske forbindelser var på sit højest om eftermiddagen. Døgnvariationen kan hænge sammen med dyrenes aktivitetsniveau samt luftskifte og temperatur i stalden.