Genmodificerede afgrøder (GMO) vinder frem på globalt plan, og vejen er banet for, at de kan dyrkes på danske marker. En række danske fødevareorganisationer og -virksomheder opfordrer nu danske landmænd til GMO-fri markdrift.

- Det er vores klare vurdering, at det vil være en stor fordel for alle danske landmænd at holde vores marker fri for GMO. De kvalitetsbevidste forbrugere, som danske landmænd kan leve af at producere til, vil ikke have GMO, lyder det i en fællesudtalelse fra Økologisk Landsforening, Frie bønder - Levende land, Thise Mejeri, Naturmælk og Danmarks Biavlerforening.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

-  Danmark har en unik mulighed for at styrke sin eksportprofil som et ansvarligt land med GMO-fri markdrift. En mulighed, som forsvinder for altid, hvis der først dyrkes GMO på danske marker, lyder det fortsat.

Målet med kampagnen er at opfordre landmænd til at tage stilling til GMO og registrere deres marker som GMO-frie. Det kan man gøre på kampagnens visuelle omdrejningspunkt www.gmofri.dk, hvor man kan se et kort over Danmark med alle de GMO-fri gårde og samtidig få uddybet sin viden om GMO.

Ikke konkurrencedygtigt

Ole Kjærulf Davidsen, formand for Frie bønder – Levende land, tror ikke, at danske landmænd vil kunne konkurrere på GMO-området.

- Der er ikke udsigt til rentable priser for en dansk produktion af GMO-afgrøder, fordi vi skal konkurrere med lande, der har lavere arbejdslønninger og andre rammevilkår. Derimod giver Danmarks beliggenhed helt særlige muligheder for at få særstatus som producent af højværdi GMO-fri afgrøder, såsæd og fødevarer, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen